Hos Damgaard Limousine nyder vi omgangen med dyrene, og for os er det det bedste ved at have limousiner. Netop dette er grunden til, at vi i weekenderne ofte indtager eftermiddagskaffen i stalden, men også i hverdagene tilbringer en time eller to sammen med dyrene - der er intet bedre end at tilbringe tid sammen med dyrene efter en lang arbejds-/skoledag.
Dette kalder vi "Limousine-hygge" og nedenunder er beskrevet hvordan et par typiske timer med dyrene kan forløbe. 

En helt almindelig eftermiddag
Det foregår således, at vi tager to-tre dyr ud fra dybstrøelsen; oftest ikke en gang i snor, da dyrene er så vante med det, at de selv kommer og går ud, når vi åbner lågen. Så kunne det måske tænkes, at de uden at blive holdt i snor, vil ødelægge og være knapt så medgørlige, men dét er ikke tilfældet. Faktisk er de så vant til det, at de kender stalden ud og ind, og sagtens kan gå rundt i den, uden at ødelægge.

Honey og Githa
Honey og Githa er de to køer, som der bliver kælet mest for. 
De kender hinanden og stalden ud og ind, da de har været vant til at være "ude" sammen, siden de var seks måneder gamle. Ofte går de selv rundt i stalden, og køerne nyder denne frihed og værdsætter den tydeligvis 
Men tiden går jo ikke bare med at strigle dem - udover det har vi nemlig lært specielt Honey en del tricks. Hun kan, på kommando, sige "goddag" med benet/kloven og "mysse" med mulen - begge ting noget som vi har lært hende over en længere periode. 

Påsken 2014
Nogle gange når vi har dyrerne ude og hygge med, kan der godt opstå en "skør" ide. Dette gjorde der fx i påsken 2014.
Her brugte vi en eftermiddag i stalden og kom pludeslig på ideen om at ridde på dyrerne. Vi havde Honey og Githa ude, der jo i forvejen er vant til lidt af hvert, og de fandt sig hurtigt i, at vi red rundt på dem.
Vi fik en sjov oplevelse, og samtidigt tror vi på, at det er sundt for dyrerne at have prøvet lidt af hvert - specielt inden de skal udstilles på dyrskuer!

Omgang med dyrene om sommeren
Det er dog ikke alle timer med dyrerne, som foregår i stalden. I sommerhalvåret går vi ofte ud til dyrerne i marken. Her kan vi uden problemer komme til alle køer og ældre kvier, mens kalvene og ungdyrene ikke altid er lige snakkesagelige. Til gengæld er de gamle køer så snakkesaglige, at de følger os rundt i marken og forhindrer os i at få kontakt til dyr længere nede i "hakkeordenen". 
For os er det et krav, at vi kan have denne kontakt til vores dyr - også når de er fritgående. 

Dax og limousinerne
Det er ikke kun os der er med i stalden - vores hund Dax er ligeledes altid med. Han er dog blevet noget større end på billedet, og han har herigennem også fået en del mindre respekt for køerne, som han kender godt. Når vi har dyrerne ude af boksene, render han rundt imellem dem, og han kan godt finde på at skyde genvej mellem benene på dyrene. 
Der har dog også fundet enkelte magtkampe sted, men de er blevet løst hund og ko imellem.  

Lagkage skal der til...

Lørdags- og søndagseftermiddagskaffen bliver ofte indtaget i stalden. Dette er hyggeligt, og vi nyder at kunne betragte dyrerne gøren og laden, mens vi, eller som på billedet, hunden får et stykke lagkage. 

Når lagkagen er spist, er der som oftest en ko, der mener, at det er dens tur til forkælelse. På billedet ses Githa, der efter lidt frigang i stalden mente, at Marie skulle klø hende.

Små hyggestunder i hverdagen...

Ovenstående er et bevis på hvorfor rolige køer er et krav for os. Vi nyder denne omgang med nyfødte kalve (kalven ovenfor er omkring et døgn), men denne gang var det også en nødvendighed. Kalven havde ingen sutterefleks, hvilket betød, at vi de første fire døgn gav den mælk via sonde, som vi malkede af koen. I sådanne situationer bliver man glad ved rolige køer. Kalven overlevede og har det i dag super godt.
At Marie lægger sig og tager en middagssøvn ved kalvene sker ofte om vinteren - om de er syge el. ej. Det er faktisk, det bedste hun ved, så det bliver ofte gjort. Dog har hun især et svagt punkt for syge dyr, og hvis vi en periode har et sygt dyr, tilbringer hun al mulig tid i stalden. 

Vi forsøger at få kontakt med kalve helt fra de er små, da dette giver langt roligere køer. Og intet er da hyggeligere end en hyggestund med en kalv. 
Disse hyggestunder med dyrerne er også en af de væsentlige årsager til, at vi tager til dyrskuer. Det er vores erfaringer, at vores dyr virkelig knytter sig til os på disse skuer, og det giver nogle helt fantastiske tillidsfulde, rolige og nervefaste dyr, når vi er tilbage i stalden. 
Derudover er det selvfølgelig sjovt at vise sine dyr frem og konkurrere - det sociale med andre limousineavlere er også en væsentlig faktor. 

Sidste nytår (2014-2015) blev det også til en aften i stalden - vores ko Honey skulle kælve.
Hen over julen havde hun problemer med bagbenene og dyrlægen var overbevist om, at kalven lå og trykkede på nogle nerver. Vi turde derfor ikke andet end at sprøjte kalven af Honey og dette passede med en kælvning midt i Dronningens nytårstale.
Alt gik godt, og Honey klarede det hele selv. Vi måtte dog hjælpe kalven med at drikke senere på natten, da sprøjtningen har det med at påvirke koen og kalven, hvilket også var tilfældet her. 
Kalven, Damgaard King, er i dag til afprøvning på Ålestrup Avlstation. 

Dyrskue-hygge...

Dyrkskuerne om sommeren er et af årets helt store højdepunkter. Vi nyder samværet med andre limousineavlere, men også samværet med vores dyr nyder vi især. De reagerer selvfølgelig på at komme på dyrskue - nogle mere end andre - men dette ser vi kun som en positiv ting, da vi pga. dette får en mulighed for at få endnu mere tamme og nervefaste dyr. 
For at dette kan ske, tilbringer vi meget tid sammen med dyrene for netop at kunne observere dem og knytte et tillidsfuldt bånd til dem. 

Som ovenstående billeder viser, er det oftest siddende ved dyrene, at man kan finde Jakob, Maria og Marie på dyrskuer. For dem er der intet bedre, 

Både dyr og mennesker bliver trætte på dyrskue. Derfor er det rart at kunne ligge sig og tage en lille lur. På ovenstående billede er det Maria og Kappa der, efter en lang og varm dag til Landskuuet 2015, tager sig eftermiddagslur. 
Scenarier som dette vækker ofte mange nysgerrige blikke fra dyrksuets gæster, men fører også til mange gode snakke, som ofte ender med, at de selv prøver at komme op og snakke med dyrene. 

 

Øjet i det fjerne..

Vi valgte, efter vi havde bygget stalden, at investere i et kælvningskamera som kan styres fra computeren, mens vi sidder inde i stuen. Dette medfører, at vi kan følge kælvninger på afstand, samt om natten hurtigt kigge til en ko, og se om en kælvning er i gang. Det lyder måske som en luksus - men hos os har det reddet den første kalv. Nytårsaften kiggede Karsten på kameraet for se til en nyfødt kalv, og idet han kiggede lå moderen sig på kalven. Vi kom hurtigt op i stalden og fik koen op og kalven lever i dag i bedste velgående. 

Derudover er det faktisk ganske hyggeligt at se køernes omgang uden vores indblanding.