Limousiner er bare pænest på græs

Lørdag i bededagsferien brugte vi i år på at limousinerne på græs. Dette er en festdag, for os er en af de største glæder ved limousinerne, at vi altid glæder os til at få dem ud, men også glæder os den dag de igen kommer ind i efteråret. 

Hele dagen forløb stille og rolig og over middag var den sidste ude. Således kunne vi bruge eftermiddagen på at betragte de flotte dyr i deres rette element. 

Desuden fik vi også et lille nyt medlem af limousinefamilien tidligt lørdag morgen hvor Damgaard Nikkie fik en lille kviekalv. Kalven var født under en time efter vandkalven og efter endnu en time havde kalvet drukket på alle fire patter. 

Livet med Limousiner er skønt. 

Avlsdyrauktion 2020

Som I sikkert har hørt påvirker COVID-19 også limousine avlsdyrsauktionen på lørdag. Auktionen kommer dog til at foregå online på søndag i stedet (følg med på www.dansklimousine.dk for info om hvordan). 

Vores to kvier kommer også til at deltage på onlineauktionen. Nedenfor finder I en lille beskrivelse af vores kvier (samt beskrivelsen som har været i en foreningens avlsdyrskatalog) og videoer. Hvis I ønsker at besigtige dyrene, så opfordrer vi jer til at kigge forbi på lørdag efter aftale (tlf.: 51354259). Vi er vært ved en kop kaffe i stalden (således vi overholder COVID-19 anbefalinger). Hvis I ikke kan på lørdag, så ring - så finder vi en anden dag inden søndag! 


Damgaard Olette P
Olette er en sød, nysgerrig og dejlig kvie efter efter vores første limousine med stamtavle (som vi også købte på avlsdyrsauktionen). Olette har som sin familie en utrolig stærk ryg, super gode lemmer, god højde og er desuden heterozogotisk polled. I Olettes familie findes også insemineringstyren Damgaard King. Desuden blev Olette sidste år udstillet på både Horsens Dyrskue og Landsskuet med placeringer midt i holdet og kan nemt tages med til sommer igen. 

Damgaard Philadelphia
Philadelphia er en skøn ung kvie med et stort potentiale! Philadelphias familie har i de sidste år næsten været garant for en ærespræmie til Landsskuet i Herning, både som unge og ældre kvier. Alle dyrene er store, elegante og kødfulde, desuden er de alle dejligt lyse i farven med et godt racepræg. Philadelphia ser ikke ud til at blive en undtagelse, hun står med en super god vægt (sigter mod godt 500 kg som årsvægt) og masser af kød i både ryggen og krydset. En kvie, der skal ses og som er meget oplagt at tage med på dyrskue til sommer. 

Triste dage

01/02-20

Søndag d. 19. januar mistede vi desværre en helt særlig øjesten for os alle, Damgaard Pjuske. Pjuske var tre måneder gammel og døde efter to ugers sygdom. Hvad Pjuske fejlede, nåede vi desværre aldrig at finde ud af. Trods flere dyrlægebesøg blev der ikke stillet en diagnose. 

Det hele startede torsdag d. 3. januar om morgenen, hvor vi fandt Pjuske liggende i et hjørne i kalveskjulet. Hun så meget skidt ud og kunne ikke rejse sig op. Vi tilkaldte selvfølgelig dyrlæge med det samme. Umiddelbart kunne han ikke se, hvad der var i vejen, men vi fik at vide, at der ikke var store chancer for, at hun ville komme sig. Morgenen efter var vi dog positive. Hun havde ikke fået det værre, hun kunne bevæge sig og gå rundt, og hun kunne også selv drikke mælk. Sådan gik de følgende dage også, men efter en uges tid begyndte hun også at få feber. Igen havde vi dyrlægen til at kigge på hende, men der kunne stadigvæk ikke stilles nogen diagnose. Vi prøvede med forskellige slags pencillin og smertestillende i håb om at kunne slå feberen ned. Det lykkedes dog ikke før fredag d. 17. januar. Endelig havde hun ikke feber, og vi begyndte at tro på hendes chancer. Desværre har det nok i bakspejlet været et tegn på, at hendes krop gav op, for søndag morgen døde hun. 

Det har været ubegribeligt hårdt at gå igennem. Pjuske har været noget helt særligt for os alle, da vi allerede kæmpede for hendes liv lige efter fødslen. Hun fik navlebetændelse, og vi måtte give hende sonde de første 4 dage af hendes liv, fordi hun ikke selv havde kræfter til at drikke. Derudover hører der også til historien, at Pjuske faktisk blev født som en trilling, idet moren kort tid efter Pjuske kom til verden fødte to stenfostre. 

Fordi vi havde så meget kontakt med Pjuske den første tid af hendes liv, har hun været helt utrolig tam. Faktisk den tammeste kviekalv vi nogensinde har haft. Hun stod ofte med hovedet ude af lågerne og fanggitrene for at blive snakket med, og hun kom gående hen til os for at blive snakket med, så snart vi var nede i dybstrøelsen. 

Derfor er der i disse dage også særlig tomt i stalden, ikke mindst for Pjuskes mor, Hippie. Vi må dog erkende, at vi ikke kunne gøre mere for Pjuske. Særlig svært er det dog ikke at vide, hvad Pjuske fejlede. Det giver mange bekymringer. Vores egen tro går på, at hun ved et uheld måske er blevet klemt mellem andre dyr eller en låge, og at der som følge af dette er indre organer, der har taget skade.

Årets første kalv

12-01/20

I fredags fik vi årets første kalv. Damgaard Jennifer fik en tyrekalv efter den franske tyr Hermes. Han er blevet døbt Damgaard Ralle. 

Jennifer har fået fem kalve, og Ralle er den fjerde tyrekalv. Alle hendes tyrekalve har udviklet sig rigtig godt, bl.a. blev Damgaard Noel bedste køddyr til vinterdyrskuet 2018. Vi glæder os derfor også til at følge Damgaard Ralle

Året der gik...

Der er jo ved et års afslutning tradition for tilbageblik, og derfor har vi også sammenfattet et lille tilbageblik fra året hos Damgaard Limousine

Dyrskue
Vi deltog til dyrskuerne i Horsens og Herning og havde nogle gode dage. Damgaard Nanna vandt et hold af store kvier i Herning og fik ærespræmie.

Meget sygdom hjemme i stalden
Hjemme i stalden har vi kæmpet lidt mere i år. Vi har haft to sene aborter på køer, som var ca. 6 måneder henne (og deraf døde kalve), en forfangen ko, og i efterårsferien måtte vi desværre nødslagte en af vores gamle køer, da hoften var skredet ud på hende. Desuden har vi kæmpet med sygdom hos små kalve i form af feber og vejrtrækningsbesvær. I løbet af året har vi taget temperatur på alle nyfødte kalve to gange dagligt i de første uger for at fange sygdommen så tidligt som muligt. Fem kalve er blevet behandlet med pencilen af dyrlæge, en døde desværre.
De seneste kalve, vi har fået, har ikke haft problemer med denne sygdom, så vi håber, vi er kommet godt på den anden side.

Et rigtigt kvieår
Til gengæld har vi i år fået rigtig mange kviekalve, især på alle vores bedste køer. Specielt er vi stolte af vores fire Engy-kvier. Desuden har vi fået fem kalve af vores insemineringstyr Damgaard King, fine kalve med nemme fødsler

Solgt nogle hundyr
Desuden har vi i år solgt lidt hundyr. En dyrskueegnet kvie i form af Damgaard Olympia ud til Brørup-kanten og et par udmærkede hygge-dyr (en ko og en kvie) med et SUPER temperament til syd for Vejle.

Damgaard Limousine ønsker alle et rigtig godt nytår!

2. Juledagshygge med 4 Engy kvier

2. Juledag står i år på hygge hos Damgaard Limousine deriblandt en tur i stalden. I stalden hyggede vi med 4 Engy kvier på 3-8 måneder.

Vi er rigtig glade ved de kvier vi i år har fået efter den franske importtyr Engy udover, at de har et fantastisk temperament har de masser af kød og super tilvækst

Fra venstre:

  • Damgaard Pjuske - 88 dage – 156 kilo
  • Damgaard Pernille – 203 dage – 323 kilo – 200 dages vægt: 319 kilo
  • Damgaard Philadelphia – 211 dage – 309 kilo – 200 dages vægt: 309 kilo
  • Damgaard Porsche – 233 dage – 403 kilo– 200 dages vægt: 369 kilo

Damgaard Limousine ønsker alle limousiner, limousineavlere, venner og bekendte en rigtig glædelig jul og et godt nytår

Tyr til salg

Prioriter du kød, homogene limousiner og temperament i din besætning?

Så har Damgaard Limousine foldtyren for dig!

Damgaard Pelle er efter den franske toptyr Gabin, mens moderen levere tyrer som Bavadage og Aede ind i ligningen.

Pelle har ligesom sin familie masser af kød, dagsvægten (24. november) er 553, mens han endnu har 1,5 måned til han bliver et år.
Hans helbror vandt til forrige vinterdyrskue bånd og ærespræmie som bedste køddyr, mens hans halvsøster (på fars side) samt moster (på mors side) på forrige landsskue vandt ærespræmie samt sit hold.
Desuden er familien kendetegnet ved et fantastisk temperament, masser af mælk og øvrige gode moder-egenskaber!

Pelle er naturligvis grimevant. 

KLIK HER for at se mere eller kontakt Karsten Laursen på 5135 4259 og hør mere 

Tiden går...

Tiden går. Det erkender vi. Det nemme ved en hjemmeside er at have den, det svære er at få skrevet ofte nok, så den forbliver interessant. Jakob er rejst til USA for at arbejde i et halvt år, og Marie flyttet til Århus og læser til tandlæge. Så vi skal lige vænne os til at lave aftaler om, hvem, der skriver, hvornår det skal ske, og hvad vi kommer på hjemmesiden, når vi snakker sammen. Det, håber vi nu, er sat lidt i system 😊

Vi har ligesom andre haft et vådt efterår og startede allerede i september med at have vores køer inde om natten. Men da vi kom et stykke ind i oktober, gik de først ud op af formiddagen, og så ville de ind et par timer efter. Derfor blev de lukket ind i uge 42 og blev klippet.

Sidst i september og først i oktober havde vi ”babyboom”. 5 køer skulle kælve inden for en uge. Vi lukkede dem som vanlig i boks 14 dage før. Grunnet Hippie, vores ko uden hale, havde tilsyneladende meget ømme ben. Svært ved at rejse sig og lægge sig. 

En uge før hendes termin, fik vi fødslen sat i gang, og hun fødte en kviekalv uden problemer. Dog blev det ikke bedre med hendes ben. Vi havde dyrlæge, som konstaterede, at hun var forfangen. Samtidigt havde kalven Pjuske fået navlebetændelse. Derfor stod den i 4 døgn på sonde, hjælp til at Hippie kunne lægge sig og hvile, og hjælp til at Pjuske kunne begynde at patte. Heldigvis gik det hele godt. Også har vi jo fået en dejlig tam og kærlig kalv ud af det. Selv nede i dybstrøelsen kommer Pjuske gående hen til os for at blive snakket med 😊

Hippies søster, Grunnet Kappa, fik også en kviekalv, Damgaard Pippi, efter Lord PP. Damgaard Honey, mor til insiminationstyren Damgaard King, fik en tyr, Damgaard Prins, en Dienordic-kalv.

Sidst, men ikke mindst, kælvede tre af vores gamle, men driftssikre krydsningskøer også. Emma fik en tyrekalv, Petersen, Ida fik en kvie, Pusle, og Mulle fik en tyr, Petterson.

Ny kalv

08/09-19

Natten til lørdag fik vores Vollier-ko Damgaard Marie P en tyrekalv efter Grønbjerg Maximum P. Vi vågnede ved brøl fra stalden af, og da vi kom derop, lå der en kalv. Altid en dejlig oplevelse når det går så let :-) Den lille ny har fået navnet Damgaard Polle P. 

Landsskuet - del 2

Fredag bød på et helt andet vejr end torsdag - solen skinnede og de tykke trøjer blev lagt væk til gengæld for kortærmede skjorter. Humøret var derfor også i top; især da Marie og vores store kvie Nanna vandt ærespræmie. Dette er vi rigtig stolte af. Sejren betød især meget for Marie, da Nanna er hendes kvie, og de to har brugt utallige timer sammen. Marie deltog også med Nanna i konkurrencen om at blive bedste unge udstiller, og her blev de nr. 2. Det var lige ved og næsten, men heldigvis har Nanna ikke været på dyrskue for sidste gang ;-) 

 

Generelt er vi glade for den måde, vores dyr har opført sig på til Landsskuet. Vi har ændret vores måde at træne dyrene på, og vi er glade for at se, at dette har båret frugt. Særligt glade var vi for, at vores svigersøn Anders kom i ringen med kvien Olette. Til Horsens Dyrskue trak han Olivia, som desværre løb væk, hvilket vi var rigtig ærgerlige over, da de to har trænet mange timer sammen. Derfor var det dejligt at se, at Olette og Anders fik en god oplevelse sammen i Herning. 

 

Lørdag var en lidt vemodig dag, da vi skulle sige farvel til vores unge kvie Olympia, som vi har solgt til Klevanggaard Limousine v/Erik Carstensen. Olympia er en dejlig kvie, som vi kommer til at savne, men vi ved, at hun er i trygge hænder. Vi glæder os til at se hende næste sommer til dyrskue!

 

Landsskuet - del 1

Trods blæst, regn og kulde blev dagen god for Damgaard Limousine på Landsskuet. Vi er alt i alt tilfredse med bedømmelsen og ikke mindst dyrenes opførsel. 

 

Vi har fire kvier med: Damgaard Olette i holdet 8-10 mdr, Damgaard Olympia i holdet 10-12 mdr, Damgaard Orkide i holdet 14-16 mdr og Damgaard Nanna i holdet 24-27 mdr. 

Olette blev nr. 3 i sit hold på 6, Olympia vandt sit hold, Orkide blev tredjesidst i et flot hold på 15 kvier, og Nanna vandt sit hold, som bestod af 4 kvier. Især Olympia og Nanna fik meget ros og skal i ærespræmie-konkurrence i morgen. 

Alle fire kvier opførte sig pænt, hvilket vi er meget glade for, da vi dette forår har ændret flere ting i vores træning for netop at opnå en bedre opførsel. 

 

Vi takker for en dejlig dag på Landsskuet og glæder os til i morgen :)

 

Horsens Dyrskue 2019

16-06/19

Så er vi hos Damgaard Limousine godt hjemme fra Horsens Dyrskue. Dyrskuet har for os været en blandet fornøjelse. 

Resultatmæssigt fik alle vores dyr i ringen 23 point og meget ros fra dommeren. Desuden fik vi to fløjpladser (én i et hold med blot en kvie). Vi havde to kvier, Damgaard Nanna og Damgaard Olympia, med i ærespræmiekonkurrencen - dog var der ingen ærespræmie til os i denne omgang. 

Temperamentsmæssigt synes vi, at 6 ud fra 7 dyr klarede sig rigtig fint. Selvfølgelig var de unge kvier lidt nervøse, men sådan er det første gang, man er til dyrskue. Damgaard Olivia kom dog desværre IKKE i ringen. På vej ind i ringen blev hun desværre meget bange for noget, vi ikke ved, hvad er. Dette betød, at hun tog en lille rundtur mellem køerne på skuet, inden hun blev guidet på plads mellem hendes venner igen. Vi er selvfølgelig meget skuffede og kede af, at Oliva opførte sig sådan, for derhjemme er hun en engel. Både i indhegningen, i stalden og hjemme på gårdspladsen. Faktum er dog bare, at Olivia ikke skal med til dyrskue igen, da det ikke er holdbart for hverken os, andre udstillere og ikke mindst Olivia. Det er synd for hende at tage hende med et sted hen, hvor hun tydeligvis er bange for at være. 

Slutteligt ønsker vi at sige tak til alle deltagere for et dejligt skue, både andre udstillere og besøgene.

Vi ses i Herning!

Mens vi venter

Damgaard Julle efter bavardage er tidligere holdvinder og ærespræmievinder til landsskuet i Herning som stor kvie. Julle har altid været en stor mixtype limousine med en masse kød, hendes 200 dages vægt var 333 kilo, mens hun vejede hele 537 kilo ved 365 dage, her efter fem et halvt år har Julle lagt yderligere en del kilo til pt. vejer hun cirka 1050 kilo.
Sidste sommer fik Julle desværre en baglæns født død kalv, dette betyder også at vi glæder os rigtig meget til den kalv hun forventes at få cirka midt i maj efter den franske importtyr Engy.

Damgaard limousine ønsker alle en rigtig dejlig søndag

Køernes festdag

2. påskedag brugte Damgaard Limousine på at få køerne på græs. Det var som altid en festdag, køerne nyder det, vi nyder det, vejret var skønt, og helt ærligt, så findes der INTET så smukt som en limousine på grønt græs. Vi tager altid dagen stille og roligt, lukker et par køer ud ad gangen og undgår derved stress og ulykker, og så kan man jo altid udnytte muligheden for at spise lidt brunch i samvær med de glade limousiner

Vi bliver her ved udluknings dog bekræftet i, at den stald vi byggede for få år siden, den må betragtes som en velfærdsstald, for på trods af grønt græs og dejligt forårsvejr så går køerne gerne ind i den åbne stald en tur midt på dagen for at få en middagslur indenfor.

Nu håber vi på lidt regn og højere nattetemperature således græsset rigtig kan komme i gang, for der er endnu ikke for meget, men dog nok til de næste par uger

Åbent hus for Limousine Unik

23/03-19

Efter en veloverstået generalforsamling på Bjerre Kro, havde vi den fornøjelse at holde åbent hus for Limousine Unik. Næsten alle kom efterfølgende til åbent hus hos os, og det er vores overbevisning, at alle havde en hyggelig eftermiddag.

Traditionen tro, når vi holder åbent hus, har vi en kælvning. Modsat sidst, hvor kalven kom inden gæsterne ankom, ventede Damgaard Lotus P lige til et kvarter efter, at folk var kørt. Ud kom der en frisk kviekalv. Kviekalven har vi store forhåbninger til. Lotus har tidligere vundet ærespræmie både som yngre og ældre kvie til Landsskuet i Herning. Faderen til kviekalven er importtyren Idalgo PP - kalven er derfor med sikkerhed polled, og vi vil snarest teste om kalven er heterozygotisk eller homozygotisk

Vi takker for besøget og en hyggelig eftermiddag!

Bedste køddyr 2018 til salg

25/02-19

I november måned vandt vores tyr Damgaard Noel bedste køddyr på Kødkvægsskuet 2018. Han har været til salg siden da, men han er endnu ikke blevet solgt. Vi synes, Noel er en super lækker tyr. Han blev et år d. 17. december og fik en årsvægt på 630 kg. Han indeholder rigtig mange gode kvaliteter, og han har ikke mindst et dejligt temperament og er meget omgængelig.

 

 

 

 

 

 

Derfor lukkede vi ham i fredags til en ko og en kvie, og vi vil fortsætte med at bruge ham, indtil han forhåbentligt bliver solgt til en heldig køber. Interesserede er mere end velkomne til at komme forbi og se på ham. For eventuelle spørgsmål og henvendelser om Noel kan Karsten eller Jakob kontaktes på mobilnr. 51354259 og 22545390. 

Duften af forår

17/02-19

I denne weekend har vi været ved at udtage bruttotruppen til Horsens Dyrskue og Landskuet. Indtil videre består bruttotruppen af kvierne Damgaard Olivia, Damgaard Olympia, Damgaard Orkide og Damgaard Nanna samt tyrene Damgaard Odysseus og Damgaard Pelle. Af disse dyr er det kun Orkide og Nanna som har været af sted før, så der er masser af træning forude :-)

På billederne ses nogle af dyrene, som måske kommer med. Det er som sagt en bruttotrup, og vi vil de næste måneder beslutte os ud fra, hvordan de udvikler sig og ikke mindst deres opførsel.

De sidste par års dyrskuer er efter hjemkomst blevet evalueret som vanligt, og vi er kede af, at det er dyrenes opførsel, som har været i centrum. Vi synes selv, at vi tilbringer utrolig meget tid sammen med vores limousiner, så vi bliver skuffede og kede af det, når de så ikke opfører sig pænt til dyrskue. En af de ting, vi har bestemt os for, er at træne noget mere med dyrene udenfor. Så i lørdags havde Anders, Marie og Karsten en del af dyrene udenfor på pladsen foran stalden, så de kunne opleve andre lyde og se andre ting end dem, der er i stalden. Dette kunne vi mærke var givende for dyrene, og det er bestemt noget, vi vil fortsætte med :-)

Opfølgning på Damgaard Olga

31-01/19

For noget tid siden skrev vi om vores lille kviekalv Damgaard Olga, der havde brækket sit ben. Vi er meget glade for, at vi i dag kan skrive, at hun er kommet sig og har det godt. Hun går stadig i boks sammen med sin mor Hertha, da dette har været en måde at skåne hendes ben på.

Olga er blevet rigtig gode venner med Pelle i naboboksen, og om aftenen får de to lov til at rende frit rundt i hele stalden, mens Marie og Karsten fodrer. Dette synes alle parter er super hyggeligt - især Pelle og Olga :-) Den får ikke for lidt op og ned af staldgangen, trods lidt protester fra de to mødre, som synes det går lidt for vildt for sig

Som det ses på billedet har vi dem også i grime et par gange om ugen, hvilket de synes er knapt så hyggeligt, men de ender som regel med at nyde at blive snakket med.

Pelle og Olga kommer ned til de andre om en uge eller to, når vi vurderer, at Pelle er gammel nok, og Olgas ben er helt klar. Indtil da får de fortsat lov til at komme ud om aftenen og mon ikke, det også sker et par gange om ugen, efter de bliver lukket ned til de andre :-)

Årets første kalv: Damgaard Pelle

19-01/17

For nogle dage siden kælvede vores dejlige ko Damgaard Jennifer og fik en fin, men stor tyrekalv efter Gabin på 55 kg. Fødslen gik fint, Jennifer klarede det selv på forholdsvis kort tid, og vi kunne blot se på.

Det skulle dog vise sig at blive noget af en udfordring at få kalven til at drikke. Pelle, som han er døbt, virkede ganske enkelt ikke sulten, og vi måtte give ham med sonde. Om aftenen fik vi ham dog til at drikke selv, og med lidt hjælp fik han også noget morgenen efter. Men da det igen blev aften kunne vi intet få i ham, og vi måtte desværre have sonden frem igen. Det vakte stor bekymring, da hans manglende appetit tydede på, at han måske var syg. Heldigvis lignede han ikke en syg kalv, han var nysgerrig og undersøgte både os og boksen, men et eller andet måtte der jo være galt.

Næste morgen ville han dog selv drikke, og om eftermiddagen gik han helt selv hen drak. Siden da har det kørt på skinner, men vi undrer os stadig over, at en kalv kan fødes så doven, at han faktisk ikke gider at drikke. Vores erfaring er gang på gang, at store kalve ofte er dovne, hvorimod små kalve er friske, og dette er endnu en gang blevet bekræftet. 

Glædelig jul fra Damgaard Limousine

24/12-18

Damgaard Limousine ønsker alle limousiner, limousineavlere, limousineelskere, andre limousinestøtter samt andet godtfolk og godtkvæg en rigtig glædelig jul.

Formiddagen i dag blev tilbragt i stalden med vores elskede limousiner, og de årlige julebilleder blev taget. På billederne her ses vores ko Damgaard Jennifer, som skal kælve omkring nytår og vores hund Dax. På billederne har vi alle juletrøjer på, som vi har fået af vores søde svigerdatter Maria. Hun har lavet disse til os og designet dem således, at der er et billede på af nogle af vores limousiner.  

Båndtyr fra Kødkvægsskuet til salg

Står du og mangler en tyr som kan give din besætning masser af kød? Ønsker du et tyren har et bevis på sine kvaliteter? Ønsker du en tyr med en sikker stamtavle med masser af kvalitet? Ønsker du en tyr som er trækvant og har et super temperament?

Du har nu muligheden for at sikre dig lige præcis sådan en tyr hos Damgaard Limousine.

Damgaard Noel er netop hjemvendt fra Kødkvægsskuet i Herning, hvor han sikrede sig ærespræmie og bånd som bedste Limousine Køddyr! Noel er efter den franske import tyr Gabin, mens moderens side indeholder tyrer som Aede og Bavardage, der tidligere har bevist sit værd her i Danmark. Desuden besidder moderens familie et super temperament.

Ring til Karsten/Jakob på 51354259/22545390 hvis en sådan tyr kunne have interesse og du ønsker at se ham.

Kødkvægsskuet 2018

01/12-18

I dag er der ro på hos Damgaard Limousine, både dyr og mennesker er trætte efter nogle gode dage til Kødkvægsskue i Herning. 
Nu er det også tid til lidt evaluering fra vores side, lad os starte med det dårlige og slutte af med det gode:

Vores dyr opfører sig ikke godt nok! Vores unge dyr Damgaard Noel og Damgaard Orkide var lidt nervøse, men opførte sig i det store hele tilfredsstillende, koen Grunnet Kappa var også som vi forventede, men vores ældre kvier Damgaard Nikkie og Damgaard Nanne, som før har været på skue, opførte sig ganske enkelt ikke godt nok. 

Hjemme i stalden trasker vi op og ned ad fodregangen, træner og arbejder med alle vores dyr inden dyrskue, i utallige timer, og de opfører sig som regel exceptionelt. Nikkie går og står på kommando fra Marie, og hvis bagbenene ikke står parallelt, nusser Marie hende blot på snuden og så retter Nikkie benene til, men på dyrskuet kunne hun ikke engang gå ordentligt. 
Måske er vores kvier nervøse, måske var de i brunst, måske er de bare trodsige. Uanset hvad er vi meget skuffede. Vi har haft lignende oplevelser på flere dyrskuer de seneste år, men vi har egentlig troet, at årsagen har været, at flere af dyrene er kommet fra vores ko Hippie, som er sød og rar, men mere ”livlig”, og derfor gav os disse problemer. Her på kødkvægsskuet var det dog en helt andet ko-familie dyrene kom fra, nemlig Risvang Githa, og denne familie har altid været meget nemme at have på dyrskue. 

Derfor går vi i disse dage og overvejer, hvordan vi skal ændre vores træningsmetoder. Vi ved det ikke endnu, men i fremtiden vil træningen i hvert fald i højere grad end tidligere foregå udenfor stalden. 

Nu til det positive. Som nævnt ovenfor har vi på Kødkvægsskuet haft dyr med som stammer fra Risvang Githa, som ikke tidligere har avlet de høje og elegante dyr, der ofte dominerer dyrskuer. Derfor har vi været meget spændte på, hvordan vi ville klare os denne gang, men vi er meget glade. 
Som tidligere nævnt her på siden vandt Nanna sit hold og Noel fik bånd som bedste limousine køddyr. Det er en kæmpe fornøjelse, at alle de fire første køer, vi købte med fuld stamtavle på, alle på skift har kunnet bidrage meget positivt med store dyrskueresultater.

Herlig dag på Agromek

29/11-17

Damgaard Limousine har haft en skøn dag på Kødkvægsskuet. Vi er godt tilfredse med dyrenes placeringer, dog knapt så tilfredse med de to ældste kviers opførsel. Nikkie og Nanna gav Marie sved på panden og opførte sig ikke pænt under bedømmelsen, hvilket er rigtig træls, når kvierne er blevet trænet meget med de sidste par måneder. Det er dog vores erfaring, at kvier i deres alder ofte kan være besværlige, men at de trods alt lærer af opførslen og at træningen giver pote senere hen. De andre dyr opførte sig pænt, Orkide og Noel oplevede deres første gang på skue, og det kunne man mærke, men de tog det rigtig pænt. 

 

 

Dyrene fik følgende placeringer i dag:

Noel blev nr. 2 ud af et hold på 4 og senere på dagen blev han bedste limousine-køddyr, og han blev derfor tildelt ærespræmie.

Orkide blev nr. 5 ud af et hold på 6 rigtig gode kvier.

Nanna vandt sit hold på 4 dyr.

Nikkie blev nr. 2 i et hold på 3.

Kappa m. kalven Oskar blev nr. 2 ud af 3 køer

Vi er fuldt ud tilfredse med disse placeringer, og vi er især stolte af Noel og Nanna, som gjorde det super godt. I morgen gælder det besætningskonkurrencen, hvor vi stiller op med alle dyr. Tak for en dejlig dag!

Damgaard Olga - årets sidste kalv

25/11-18

Søndag 11. november var hele familien hos Damgaard Limousine i stalden om eftermiddagen. Vores børn og svigerbørn var i fuld gang med træningen, men pludselig opdager vi, at vores sidste kælvning for i år var i gang. Vi forlod stalden for at give ro til Boest Hertha P. Men efter et par timers overvågning gennem vores staldkamera måtte vi erkende, at der skulle hjælp til. Det gik i første omgang også rigtig godt, kalven kom ud og Hertha gik i gang med at slikke den.

Men ved sengetid havde kalven stadig ikke fået noget og drikke, så Karsten og Marie måtte endnu engang i stalden. Kalven var sulten og suttede fint, men den ville/kunne ikke selv stå. Dette ændrede sig ikke i løbet af de følgende dage, og det skal her siges, at vi før har prøvet, at kalve kan have ondt i forbenene, efter vi har trukket dem ud ved kælvningen. 

 

 

Men da det blev ikke bedre her, tilkaldte vi vores dyrlæge Henrik Meyer. Og det var bestemt en træls besked: den lille kvie havde brækket det ene forben. Henrik forbandt benet og satte en skinne på, og efter halvandet døgn kunne vi allerede se fremgang hos lille Olga, som vi døbte hende. Opmærksomme læsere husker, at vi tidligere på året mistede en lille Olga. Nu kunne hun stå, rejse og lægge sig selv, og hun fik så småt det helt rette glimt i øjet. Henrik kom i torsdags og for at lægge forbindingen om og kunne tilmed fortælle, at benet er på rette vej i sin heling.

Intet er sikkert endnu, men vi tror og håber inderligt på det. Ét er i hvert fald sikkert, og det er, at Olga har meget mod på livet. Hun er en rigtig køn og glad kalv, nu uden smerter, takket være dyrlæge vores Henrik.

Damgaard Ohm - en rigtig lille fighter

04-10/18

For et stykke tid siden fik vi en tyrekalv på en af vores få tilbageværende krydsningskøer. Fødslen forløb fint, og vi hjalp blot en anelse til sidst. Der gik heller ikke længe, inden Ohm rejste sig og begyndte at gå rundt, og det hele så ud til at gå lige efter bogen. Det gjorde det dog bare ikke, for Ohm ville ikke drikke. Vi kunne kun få ham til at drikke ganske lidt i løbet af aftenen og måtte give ham sonde ved midnatstid. Næste morgen virkede han mere frisk og kunne selv drikke, men da vi igen prøvede at sætte ham til om eftermiddagen virkede han slet ikke sulten, da han overhovedet ikke var interesseret i at drikke.

Dette gav ingen mening for os for vha. vores staldkamera, havde vi observeret ham hele dagen og vidste, at han ikke havde fået noget at drikke siden morgenen. Derfor måtte vi igen i gang med sonden. Det skal siges, at Ohm selv rejste sig og gik rundt i boksen i løbet af dagen, så han virkede ikke skidt, men derimod bare ikke sulten.

Mandag morgen besluttede vi at tage dyrlæge, hvilket skulle vise sig at være den helt rigtige beslutning. Vores dyrlæge Henrik Meyer kunne konstatere, at der ikke var rigtig gang i maven på Ohm, og at han derfor var forstoppet, da han ikke var kommet af med nok afføring. Dette har resulteret i, at Ohm ikke har følt sig sulten, og derfor heller ikke søgt at drikke. Dyrlægen gav ham dog noget til at sætte maven i gang, og i løbet af fire timer kunne vi se store fremskridt i takt med, at Ohm kom af med afføring; han begyndte at hoppe rundt og sulten meldte sig også. Siden da er det kun gået fremad og Ohm vokser dag for dag.

Ohms mor, Mulle, er en af de få tilbageværende krydsningskøer, vi har i besætningen. Hun er datter af den ko med kalv, som vi desværre måtte aflive i april måned efter en lammelse i bagparten som følge af en besværlig fødsel. Dette var en meget svær tid for os, og det betød ikke desto mindre, at Ohms overlevelse var uhyre vigtig for os. Derfor er glæden over, at han i dag er kommet sig også ubeskriveligt stor :-)

Mangler du en foldtyr?

Hos Damgaard Limousine har vi noget forskelligt at vælge imellem!

Som tidligere omtalt har vi følt os lidt uheldige, mange af vores bedste køer har desværre fået tyre det sidste år , men dette kan måske blive dit held!

Vi har lige nu flere gode tyrer til salg. Typen og kvaliteten varierer fra tyr til tyr, dermed også prisen – der skulle altså være noget for enhver smag, vi opfordrer dig derfor til at komme forbi og kikke. Vi kan kontaktes på 22545390 eller 51354259.

Vores to toptyrer er Damgaard Nestor og Damgaard Neuffie. Begge tyrer er efter den franske toptyr Bresil og mødrene er blandt vores bedste køer! Neuffie har desuden været udstillet på dyrskue I sommers, og vi overvejer at udstille begge tyrer på kødkvægsskuet til december - hvis du altså ikke skynder dig at slå til og få en af disse basser hjem til dig. Du kan se meget mere om tyrene ved at klikke nedenfor:

Neuffie: http://www.dansklimousine.dk/salgsliste/salgsdyr/damgaard-neuffie.htm
Nestor: http://www.dansklimousine.dk/salgsliste/salgsdyr/damgaard-nestor.htm

Derudover har vi tyrer efter Bavardage, Echec, Gabin mm. samt en halvbror til den kommende sædtyr Damgaard King. Alle tyrer er meget rolige og omgængelige. Desuden har vi et par unge, men lovende tyrekalve hvis du planlægger langt ud i fremtiden og vil jagte super genetik til billigere penge.

Ring og få en snak eller aftal et besøg og se på dyrene.

Udråb til folk, der søger limousine kvalitetskød!

Hos Damgaard Limousine er vi interesserede i at høre, om der er nogle derude, som kunne tænke sig at købe kød ved os? Prisen er 69 kr. pr. kg, og I vil kunne vælge mellem ¼ (ca. 80 kg), ½ (ca. 160 kg) eller en hel (ca. 320 kg) kvie/tyr. Dyret vil blive slagtet, når det er mellem 11 og 18 mdr. Vi vil ikke lyve for jer, I kan IKKE få det skåret ud i mørbrad - der vil være mørbrad, men også hakkekød, højreb, steaks, ben, engelsk bøf, benløse fugle m.m. I betaler selvfølgelig kun for de kilo, som bliver udleveret til jer.

 

Kødet vil kunne afhentes på en aftalt dato hos Bjerre Kød. Efter afhentning vil I skulle ompakke kødet og nedfryse det til senere brug. Kødet afhentes udskåret og med specificering af kødtype. Vi giver selvfølgelig gerne gode råd – også om hvordan kødet skal skæres ud og bruges.

Hvis man skal sammenligne prisen med priserne i supermarkederne, er det svært. I et supermarked betaler I selvfølgelig langt mindre for kogeben end 69 kr., men til gengæld betaler I meget mere for mørbrad. Vores umiddelbare bud er, at prisen for jer bliver cirka den samme, som hvis I køber dansk kød til fornuftige priser i almindelige supermarkeder. I får selvfølgelig lidt mere arbejde ud af det, men vi lover jer, at det er limousinekød i topkvalitet fra fritgående dyr. Vi er godkendt af Dyrenes Beskyttelse, hvilket også hænger sammen med, at vores største mål er, at dyrene har det godt fra de bliver født, til de forlader vores gård igen.

Desuden giver vi yderligere 500 kr. i rabat på hele dyret hvis du selv eller i samarbejde med andre (familie, venner, naboer mv.) kan aftage et helt dyr (ligegyldigt om I er en eller flere som går sammen). Det er et krav, at I henvender jer som gruppe og, at vi modtager betaling fra en person. I skal dermed selv klare indbyrdes betaling. Vi skal nok give slagteren besked om at dele dyret op i fx kvarte.

 

Vi kan ikke love, at vi rent faktisk kan sælge kødet, men vi vil meget gerne sondere markedet og høre, om det har interesse? Men vi kan desværre ikke blot sælge én kvart kvie/tyr, så vi bliver nødt til at samle købere til et helt dyr.

Ligeså hvis nogen er interesserede I større mængder hakket oksekød, vil dette også kunne lade sig gøre, når vi slagter ældre køer - så henvend jer også gerne, hvis dette kan have interesse. Dette sælges i 10 kg poser til 65 kr. pr. kg. 

Husk også at prikke dine søskende, venner, naboer, børn og forældre på skulderen og hør dem, om de vil være med. Hvis I er en gruppe, som er interesseret i at købe vil der, efter aftale, kunne arrangeres et besøg hos Damgaard Limousine, hvor I kan møde dyrene og se staldmiljøet. Dette kan også lade sig gøre for enkeltpersoner, hvis det ønskes.

 

Kontakt os meget gerne på facebook, telefon/sms på 51354259 eller 22545390 og mail: jetteogkarsten@hotmail.com

Glæden ved luksus

 

For snart nogle år siden besluttede vi på Damgaard Limousine at investeret i et kamera fra Vivotek, installeret af Jysk IT. Dette kamera hænger over kælvningsboksene i stalden og giver os utallige fordele og muligheder. Først og fremmest kan vi styre kameraet indefra computeren, således vi altid kan sætte fokus på det næste dyr, der skal kælve. Herved sparer vi mange ture op i stalden for at kikke efter om en ko er gået i kælvning. Ligeså, selvom alle er på arbejde eller i skole, kan man forsat følge med fra smartphones eller ipad. Vi nyder også at kunne følge med i kælvninger uden at stresse koen med vores tilstedeværelse.

Et eksempel på kameraets muligheder sås tydeligt da Grunnet Hippie fik kalv, selvom flere familiemedlemmer var tilstede på gården, var det Jakob som så vandkalven gå hjemme fra sin lejlighed i Århus, da han tilfældigvis kikkede på kamera. Han kunne så ringe til resten af familien og sige at en kalv var på vej. Denne kalv kom til verden uden nogen former for hjælp, men desværre ved man jo aldrig. Af de sidste 6 kalve født hos Damgaard Limousine har hele 3 været baglæns og krævet hjælp (en baglæns kalv døde desværre), så selvom ens køer er super kælvere kan en fødsel nogen gange kræve hjælp.

Gang i kælvningerne

Der er rigtig gang i kælvningerne lige nu hos Damgaard Limousine. I den seneste tid har vi fået 5 kalve og vi afventer forsat en enkelt.

Det er blevet til 5 velskabte og fine kalve, desværre har to været baglæns fødte. Det er vores erfaring at disse baglæns fødte kalve ikke er så velfungerende de første par døgn og det har derfor også været nødvendigt at hjælpe disse to kalve til at drikke, alle har det dog godt nu.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at vi har været lidt utilfredse med kønsfordelingen det seneste år, næsten alle vores bedste køer har fået tyrekalve – dette uheld kan dog muligvis blive dit held, hold øje med vores hjemmeside de næste dage, her vil vi præsentere flere tyre som er til salg netop nu! Dog er vi meget glade ved at vores køer Grunnet Hippie og Damgaard Honey har fået to kviekalve efter de franske import-tyrer Echec og Dieunordic. Hippie har tidligere fået kvier som har vundet ærespræmier på landsskuet og Honey har avlet en kommende ungtyr, vi glæder os meget til at følge disse kviers udvikling.

Når limousiner ikke er alt, og alligevel det meste....

Idag er en stor dag for alle os tilknyttet Damgaard Limousine. Marie blev imorges student fra Horsens Gymnasium. Hele Damgaard Limousine incl. mennekser, hund, køer, kvier, og kalve ønsker Marie et stort tillykke, vi er alle meget stolte af hende.
Og selvfølgelig, 2 timer efter huen var på hovedet, så skulle Marie da ud til hendes yndlingsdyr for at forevige denne dejlige dag.  
Damgaard Limousinerønsker alle nye studenter et stort tillykke og håber de får nogle dejlige dage.

Hjemvendt efter et dejligt Horsens Dyrskue

På vej til Horsens dyrskue

Horsens dyrskue blev nogle dejlige dage.

For menneskerne hos Damgaard Limousine blev det nogle dage væk fra hverdagen, fra arbejdet, studier og eksamener. I stedet blev dagene brugt med vores limousiner, som vi altid nyder at bruge tid med, sammen med andre limousine udstillere som vi deler passionen for de smukke gyldne kvæg med, og sammen med besøgene på Horsens dyrskue. Det var tiltrængt, det var skønt!

For de fire limousiner var dagene fyldt med nye oplevelser og lærdomme. De tre dyr, som var udstillet for første gang, fandt pludselig ud af, at verden er større end den de ser hos Damgaard Limousiner. Selvom vores dyr altid er meget glade ved at komme hjem igen, kan vi tydeligt mærke, at de har lært meget af at være udstillet. De er mindre nervøse og nemmere at arbejde med – dette er endnu en gevinst ved dyrskuerne.

Resultaterne er vi yderst tilfredse med. Damgaard Nike, Neuffie og Nanna fik 22, 23 og 23 point og blev toer i deres hold. Damgaard Nikkie fik 23 point og blev holdvinder. Desuden vandt Nanna og Nikkie bedste limousine par og blev nummer tre i konkurrencen på tværs af kødracerne. Damgaard Limousine stillede desuden op i besætningskonkurrencen, hvor vi dog tabte til besætningsgruppen fra Bøgely Limousine. Vi er dog stolte af vores besætningsgruppe og alle de andre resultater. Det er aldrig  en skam at blive nummer 2 når nummer 1 bare er suveræn.

Tak for denne gang, vi ses til næste år!

Så står den på dyrskue, yes!!

Hos Damgaard Limousine er der travlt, så vi har desværre været dårlige til at få jer alle opdateret om, hvad vi går og laver. Udover at læse til eksamen, passe arbejde og få udnyttet det gode vejr til at få klaret havearbejdet har vi fået tiden til at gå med forberedelse til Horsens dyrskue!

I år deltager vi med fire unge dyr, kvierne; Damgaard Nikkie, Damgaard Nanna og Damgaard Nike og tyren Damgaard Neuffie.

I søndags fik vi vasket dyrene, og nu venter vi så småt blot på at få dem hentet, mens den sædvanlige dyrskue spænding så småt er ved at indfinde sig. Opfører dyrene sig ordentligt (altid ekstra spændende med fire unge dyr)? Kan de klare mod de gode modstandere?

I år har vi desuden besluttet kun at deltage i Horsens dyrskue og ikke tage til Landsskuet i Herning. Årsagen er at Marie og Jakob, 7-9-13, færdiggør deres uddannelse på henholdsvis Horsens Gymnasium og Aarhus Universitet.

Vi ses!

Triste dage hos Damgaard Limousine

30/04/18

Det er efterhånden noget tid siden, at der har været nyt fra Damgaard Limousine af, hvilket der er en ganske særlig grund til. Den 16. april fik vi desværre aflivet vores ældste ko i besætningen og hendes 10 dage gamle kalv.

Vi hjalp kalven til verden natten til d. 6. april ved en meget besværlig og lang fødsel, hvor kalven sad fast i krydset og ikke kunne komme videre. Koen fik dog vendt sig, og til sidst kom kalven endelig ud. Vi stod dog med en meget udmattet ko og en kalv, der heller ikke var særlig livskraftig, begge dele fuldt forståeligt efter det de begge havde været igennem. Det viste sig nemlig, at kalven vejede 63 kg. Ikke en ideel størrelse kalv til en i forvejen lille ko, men idet Østergård Flamme, som er far til kalven, er en kvietyr, burde det ikke kunne ske.

Vi kunne efterfølgende ikke få koen til at rejse sig efter fødslen, og ej heller kalven var der meget liv i. Om morgenen fik kalven mælk via sonde, og koen kunne nu selv flytte sig rundt i boksen ved at kravle. Sådan skulle det vise sig at blive ved de næste 10 dage med små opture indimellem; da kalven var 7 dage, kunne vi få den til selv at drikke af en skål, og koen var så småt begyndt at se en anelse bedre ud i øjnene, dog uden at komme op at stå. Vi gav hende smertestillende fra fødslen af, således vi var sikre på, at hun ikke havde mere ondt end højest nødvendigt.

Men fra ottendedagen af gik det hele ned ad bakke. Begge mistede glimtet i øjet, der viste, de ikke havde det dårligt, og vi måtte langsomt indse, at der ingen vej var tilbage. Samtidigt måtte vi også huske os selv på, at den fornemmeste opgave man har, når man har dyr, er at sige fra, når de ikke lever et værdigt liv længere. Det gjorde ko og kalv ikke, og derfor måtte vi sige stop. Dette var nogle ubeskriveligt svære dage for os, idet krydsningskoen Børne (som der er flere opslag om på hjemmesiden) havde en ganske særlig plads i alle vores hjerter og især Maries, idet det var hendes første egne ko. Derudover var det også en nedtur at miste det, man havde kæmpet i døgndrift for de sidste 10 dage; ko og kalv der skulle passes og plejes bedst muligt, sonde, som skulle gives 3-4 gange om dagen og koen, der skulle malkes (bedst muligt, idet hun jo lå ned hele tiden).

Når det dog skulle ende på denne måde, så fik Børne og hendes kalv Olga en rigtig fin og fredfyldt afgang takket være vores dyrlæge Henrik Meyer. Begge blev først bedøvet, således de sov, og derefter fik de den aflivende sprøjte. Dette var en behagelig oplevelse, alt taget i betragtning, og vi er glade og taknemlige for, at det forløb således. I dag er vi så småt ved at have vænnet os til den ”normale” dagligdag igen, for i de 10 dage det stod på, tilbragte vi flest mulige timer i stalden og derfor sad vi også tilbage med en utrolig tom følelse, da det hele var overstået. Det gør vi stadigvæk, og begivenheder som denne er ikke dem, man vil huske eller opleve, når man har dyr. Det er dog nu en gang bare dem, der følger med, og så må man huske sig selv på, at man - når alt kommer til alt - heldigvis har flere gode timer med dyrene end dårlige timer. Dette er, hvad vi dagligt trøster os selv med, når vi åbner døren til stalden og mangler at finde Børnes hoved blandt de andre i flokken. 

Kødfyldt tyr med god tilvækst til salg hos Damgaard Limousine

Damgaard Noah er en kødfuld tyr med rigtig god tilvækst. Med en 200 dags vægt på hele 350 kg og en aktuel vægt d. 18. marts på HELE 570 kg,  (med 2,5 måneder til årsvægt) taler tallene for sig selv. Tyren står med et flot eksteriør med massere af kød i ryggen og et godt kryds på fine lemmer. 

Faderen er inseminerings tyr Grønbjerg Hugoe som sprængte skalaen på Ålestrup med en tilvækst på over 100 gram i timen! Moderen er en middel stor ko med rigtig meget kød i specielt ryggen. 

Tyren er forsat ung og derfor i den helt rigtige alder at få hjem og gå således man kan lære ham at kende inden han til sommer kan begynde at arbejde. 

Dette er en tyr hvor du får rigtig meget flodtyr for penge. 

Alt i alt i tyr som bør ses 
​KLIK HER for at se stamtavlen

Kontakt Karsten på 51354259 eller Jakob på 22545390 for ydereligere spørgsmål 

En ny lille blomst udspringer fra en Damgaards Limousines store blomster

Natten til tirsdag fik Damgaard Lotus P en lille kviekalv på 43 kg som bliver navngivet Damgaard Orkide. Kvien er efter vores tidligere tyr Damgaard King, som er blevet sædtappet efter endt afprøvning på Ålestrup. Damgaard Lotus P er også en helt særlig kvie, der to år i træk både som yngre og ældre kvie har vundet ærespræmies på landsskuet i Herning efter en årsvægt på hele 542 kg.
Det er derfor ingen hemmelighed at vi glæder os meget til at følge Damgaard Orkides udvikling. Desuden glæder vi os over efter at have fået to kalve af Damgaard King og at det ligner han giver lette fødsler med små og livskraftige kalve, om end det forsat er lidt tidligt at konkludere.
I den kommende uge forventer vi endnu en kalv efter Damgaard King, denne på kvien Damgaard Mille som er halvsøster til Lotus P

Så har vores tyr Damgaard Newton afsluttet sin afprøvning på Ålestrup.

Afprøvningen er gået super godt. Årsvægt på 694 kg, daglig tilvækst på 1843 gram (hvilken har været præget af en meget høj indgangsvægt på 436 kg). Kåringen er på hele 86-90-83-89.

Newton er efter den franske supertyr Parisien. Fra mors side er Newton efter en Bavardage ko Damgaard Julle - en familie som avler masser af kød og mælk. På dyrskue har moderen også gjort sig bemærket ved at have været holdvinder og ærespræmievinder.

Alt i alt en super tyr har tal på sine kvaliteter og efter en mor familie med masser af kød og mælk.

Tyren har været på græs inden afgang til Ålestrup og kender derfor tråden.

Tyren står på Ålestrup, ved hurtig handel betaler vi transporten.

OBS: Tyren har få sorte hår omkring mulen, hvilket naturligvis afspejles i prisen.

Hvis tyren skulle have interesse eller du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
 

Selfiekvien Mango er ikke mere aktiv...

13/02/17

Selfie kvien Mango er ikke aktiv mere. Her er forklaringen: Den 5/2-2018 fik hun sin første kalv Damgaard Olly, en Flamme-kalv på 45 kg. Mango gik 290 dage, hvilket hun mener var 290 hårde dage. Og kælvningen var en hård omgang, så hun har sammen med sin ejer Maria endelig besluttet, at nu er det slut med at være selfieko. Fremtiden handler om at passe sine forhåbentlig mange kalve, hvilket hun bestemt gør til ug med kryds og slange :-)

Ellers er sidste nyt herfra Damgaard Limousine, at vi har fået muget ud, hvilket vi nyder ligeså meget, som vores limousiner gør. Det været en sej kamp i år, synes vi. Det går godt med kælvningerne. Vi haft en ko, der skyd livet ud, ellers er vi sluppet for dyrlæge og regninger. Det eneste lille men er, at vi næsten kun får tyrekalve, men så er det vi kigger på hinanden og siger "husk 2014, da mistede vi 7 kalve". Så er vi er bestemt glade, bare vi får en velskabt kalv, og mor og barn har det godt. Heldigvis er det også nogle gode kalve vi får, som ser fornuftige ud, så i løbet af det næste år, bliver der bestemt nogle gode tyrer til salg :-)

Den lyse og glade juletid er forbi, og hverdagen er for længst indtruffet igen, men når det er rigtig koldt og mørkt udenfor, nyder vi hos Damgaard Limousine at tænke tilbage på juleferien. Både hyggen indendøre i stuehuset, men så sandelig også hyggen oppe i stalden. 3. juledag havde vi de to gamle damer ude; Risvang Githa og Damgaard Honey (eller Githamus og Honeymus som de kaldes i daglig tale). Githamus var den 3. limousine på gården med stamtavle, og Honeymus var den førstefødte limousine på gården med stamtavle. 

Begge er to helt specielle køer, de er meget vant til at blive omgået og ser det som deres ret at gå rundt for dem selv i stalden, spise kraftfoder, spise hø, klø sig i halmen og eller bare gå og kigge ind på alle de andre køer, der ikke får lov at gå så meget alene rundt, som de gør. Desuden har begge gjort det forrygende rent avlsmæssigt. 

Et bevis på deres forrygende temperament er ko-ridning. Både Githamus og Honeymus tillader, at man sidder på ryggen af dem, og de går gerne en tur med en. Vi har desværre fået slettet julebillederne, dog kan der ovenfor ses et gammelt billede af Marie, der ridder på Githamus.

Godt nytår fra Damgaard Limousine

Damgaard Limousine ønsker alle limousiner, limousine-avlere, limousine-elskere, andre limousine støtter samt andet godtfolk og godtkvæg et rigtig godt nytår.

I onsdags d. 27. december fyldte Damgaard Jennifer fire år og i dagens anledning var hun ude og få lidt ekstra kraftfoder. Damgaard Noel, som var 10 dage gammel, fik selvfølgelig også lov til at komme med ud. Det var tydeligt, at han nød at kunne udforske ”nyt land”, og den fik ikke for lidt op og ned af fodergangen. Dette var Jennifer dog ikke helt tryg ved, men jo længere tid de var ude, jo mere rolig blev hun også ved situationen. Det er vores erfaring, at dette er en rigtig god måde at lære kalvene at kende på udover den sædvanlige grime-træning. De får lov til at udforske stalden på egen hånd, og de bliver derved mere trygge ved både stalden og ikke mindst os, når vi senere hen begynder at træne dem. 

Damgaard Noel er kommet til verden

27/12/17

Maries ko Damgaard Jennifer fik d. 17. december en Gabin-tyrekalv på 47 kg. Det var en hurtig fødsel, som vi knap nok nåede at overvære. Karsten tjekkede til hende kl. 22:00, inden han tog på arbejde, og hun så urolig ud, hvilket hun havde gjort hele dagen. Jette forberedte sig derfor på en nat med nattevagt, men da hun kiggede i kameraet igen 23:15, havde Jennifer kraftige veer, og hun kaldte på Marie og Jakob, som begge var hjemme. Kalven var dog født, inden de nåede op i stalden.

Den lille fyr har fået navnet Damgaard Noel, og han må siges at være noget af det sødeste. Han er meget kontaktsøgende og holder allerede af at få opmærksomhed af både mor Jennifer og os.

Jennifer døjede i ugerne før fødslen med en dårlig klov, og hun blev behandlet med to gange pencillin og smertestillende for en klovbrandbyld. Det var tydeligt, at hun havde meget ondt, og hun havde meget besvær med at gå, og hun lå sig hurtigt ned efter at have spist. Heldigvis har Jennifer været rigtig meget i hænder, og Marie kunne derfor uden besvær bade kloven i vand med sæbespåner i. Det var ikke blevet synderligt bedre, da hun kælvede, men i løbet af de sidste par dage, har hun virkelig fået det bedre, og hun går nu næsten uden besvær.

Hvad der helt præcist har været galt med hende, ved vi derfor ikke. Udover en byld kan hun måske også have haft en forstrækning eller forstuvning, som har krævet tid for at kunne hele. Det er i hvert fald sikkert, at hun får lov at gå i boks noget tid endnu, således hun kan være helt på toppen, når hun bliver lukket ned til de andre. Vi har derfor også givet hende og Noel en dobbeltboks, således de begge har rigeligt med plads at røre sig på. 

Glædelig jul

Damgaard Limousine

Damgaard Limousine ønsker alle limousiner, limousine-avlere, limousine-elskere, andre limousine støtter samt andet godtfolk og godtkvæg en rigtig glædelig jul. 

Damgaard Kings første afkom

28/11/17

Da Damgaard King gik igennem som sædtyr for knapt to år siden, var vi utrolig stolte, og vi var også hurtige til at bestille noget sæd, da han først var blevet tappet. Og her den 20/11 skete det så: den første Damgaard King-tyrekalv kom til verden kl 22:10. Det er stort for os. Moren er en af de få, vi har tilbage uden stamtavle, dog er hun 100% ren limousine. Det var en let kælvning og Damgaard Nusser vejede 50 kg, han ses på billedet til højre. 

 

To uger før King-kalven fik vi også en tyrekalv, Damgaard Nohr, på 51 kg efter Hugo og en af vores andre køer uden stamtavle. Det var en af de få kælvninger vi ikke så, men da vi kiggede kl. 03:00 om natten, havde Norhs mor desværre skudt livet ud. Det kostede derfor en nat-dyrlæge, men det forløb heldigvis fint. Desværre fik Nohr dog lungebetændelse en uge senere. Han var rigtig syg, som det ses på billedet til venstre, hvor han har dækken på. Heldigvis er han kommet sig fint efter en omgang pencillin. 

Lige nu har vi Maries ko, Damgaard Jennifer, som formentlig kommer med en julekalv. Vi håber på en kviekalv, da det indtil videre har været en tyresæson, men der skal ikke herske tvivl om, at det vigtigste for os er, at vi får raske og levende kalve :-)

Damgaard Neuffie P er kommet til verden

06/11/17

Vores første limousine med stamtavle, Borre Es, fik lørdag d. 28. oktober en stor tyrekalv efter Bresil, som har fået navnet Damgaard Neuffie P. Es er den eneste ko, som er gået over sin termin, siden vi gik over til at få lavet forderplan hvert år for et par år siden. Det er dog ikke så mange dage som førhen, denne gang gik hun kun fem dage over.

Når vi har fået kalve, overvåger vi dem jo som regel med vores staldkamera, til vi er sikre på, de patter. Neuffie snød os dog (vagten må have slumret ;-)), for vi begyndte efter fem timer på at give ham råmælk med en flaske. Es bryder sig overhovedet ikke om, at vi hjælper med at sætte ham til hos hende, så derfor prøvede vi med flaske. Han ville dog ikke have så meget, så vi forsatte vagten, og lige pludselig stod han og pattede selv. Det er ren lykke, når man frygter weekenden er afsat til at hjælpe ham :-) 

Så blev limousinerne lukket ind

22/10/17

Så er efterårsferien ved at rinde ud. Marie har været i Boston, som følge af et legat hun fik i sommers, og derfor var Maria og Jakob de eneste, som var med til at lukke porten i for vores dejlige limousiner i søndags. Det sidste stykke tid har vi haft dem inde om natten, men til sidst gik de bare ud for at vende på græsmarken, og ville så gerne ind igen. Derfor har vi, trods det milde vejr, lukket dem ind nu, og vi kan igen konstatere, at de er glade ved at være inde. Hele efterårsferien er gået med at klippe dem og få styr på stalden, kun afbrudt af en journalist fra Viking, som gerne ville vide noget om, hvorfor vi inseminerer, fremfor at have foldtyr. Dette bliver der bragt en artikel om i Vikingnyt i november.

Vores unge kvie Damgaard Nanna, er en af dem, som vi følger med spænding. Hun har siden dag et haft en hel utrolig god udvikling. Nu skal hun snart vænnes fra hendes mor (Maries ko Risvang Githa) hvilket vil komme til at gøre ondt på såvel Githa, Nanna og os. Vi har aldrig haft en mor og datter, som er så tæt knyttet, som de to er. De altid samme sted og ligger altid klods op af hinanden - billedet her viser hvorledes, man 9 uf af 10 gange finder de to, når de ligger ned; også efter de er lukket ind :-) Nanna får trods hendes snart 200 dage ligeså meget opmærksomhed af Githa, som da hun var spæd, hvilket vi nyder at se. Nanna er en Gabin-kalv, og hun tegner som sagt rigtig godt. Hun er meget kødfuld, især bagtil, og hendes tilvækst er tilmed også rigtig fornuftig. Vi vejede hende i dag til 323 kg, hvilket formentlig resulterer i en 200dags vægt på 335 kg, når hun runder de 200 dage på næste søndag. Dette er er vi meget tilfredse med, og vi glæder os til at se, hvordan Nanna udvikler sig fremover.  

Damgaard Nick er kommet til verden

 

06/10/17

I går morges fik Damgaard Lucca en tyrekalv på 38 kg efter Get It, som har fået navnet Damgaard Nick. Da Karsten kom op i stalden 05:30, var Nick blevet født, og Lucca stod og slikkede Nick, og alt så ud til at være i skønneste orden, men formiddagen skulle vise sig at forløbe anderledes. Nick fik lov at patte en gang, fire timer efter hans fødsel, men derefter blev han sparket væk af Lucca, og hun begyndte af puffe ham væk, som om hun ville have ham ud af boksen. Vi nåede kort at overveje, om Nick skulle tages fra Lucca, men da han kunne få lov at være ved hovedet af hende, lod vi tiden gå lidt, mens vi overvågede dem vha. vores staldkamera. Om eftermiddagen trådte Karsten og Marie til og hjalp lille Nick med at patte, da han ikke havde fået synderligt meget. Dette gik nogenlunde, og Lucca accepterede, at Nick pattede, hvis bare hun blev striglet af Marie, mens Nick fik hjælp til at patte af Karsten... Samme procedure blev gentaget om aftenen og igen i dag, fredag morgen. Lige nu håber og tror vi på, at Lucca snart giver ham lov at drikke. Det er tydeligt, at hun er glad for ham, da hun slikker ham og ligger sig hos ham, men det er lidt som om, at det ikke må gøre ondt eller være besværligt at blive mor... Det indstilling bliver dog forhåbentligt snart ændret hos fru Lucca... ;-)

Efteråret har så småt indfundet sig

02/10/17

Her hos Damgaard Limousine er vi så småt begyndt at længes efter at få vores limousiner ind. Vejret er heller ikke noget at prale af, og den fede jord bærer præg af den mængde regn, som er kommet det sidste stykke tid. Der er heller ikke meget næring i græsset længere, og vi har den sidste måned haft dyrene inde og sove om natten, så vi kunne give dem ekstra foder samt sørge for, at de ligger tørt og godt om natten.

D. 18/09/17 fik Klevanggard Gaio P en kviekalv på 49 kg. Hun har fået navnet Damgaard Nike og er fra insimeneringstyren Hugo.

 Tre dage senere fik Boest Hertha P en kviekalv på 46 kg. Hun har fået navnet Damgaard Nelly, og er fra insimeneringstyren Get It. Begge kviekalve har det godt, men går inde hele dagen sammen med deres mødre, da vi ikke synes, vejret er godt nok til at lukke de små størrelser ud i.

I dag havde vi lidt eftermiddagshygge i stalden; vi havde beholdt alle dyr inde i dag, da det skulle regne og blæse. Kvierne Nikkie og Nanna var ude og blive vejet samt snakket, striglet og gået med. Dette nød de, og de er begge meget søde og nemme at håndtere. Lille Nike kom også i grime for første gang, hvilket hun tog rigtig pænt. Hun har lige siden hendes første dage været meget kontaktsøgende, da hun selv fik hen til lågen og stak hovedet ud for at blive snakket med. Sådan en eftermiddag som i dag nyder vi alle, og vi glæder os til mange flere af dem, når vi lukker limousinerne ind i efterårsferien. 

Siden sidst...

05/09/17

Det er efterhånden ved at være et stykke tid siden, vi har opdateret om dagligdagens gang herhjemme på gården… I mellemtiden er høsten, samt halm kommet i hus, og vi er i skrivende stund ved at lave hø. Fingrene er krydsede for godt hø-vejr de næste par dage - det vil være rigtig dejligt at få det i hus også.
Derudover er Damgaard Nestor kommet til verden. En Bresil-tyrekalv på 53 kg fra Grunnet Hippie, som allerede nu ser godt ud. Nestor og Hippie blev efter en uges tid inde lukket ud i en mindre indhegning sammen med tvillingerne Nora P og Nova P og Damgaard Nixon. De fire kalve og deres mødre havde den lille indhegning for sig selv et par uger, men blev lukket ind om natten. Sidste mandag blev de dog lukket sammen med den store flok, og alle er nu samlet i den. Det er lidt sjovt at se, hvordan tvillingerne Nora P og Nova P rigtig holder sammen, efter de er blevet lukket ud. Da de gik inde, så de ikke ud til at være særlig knyttede, men efter de er kommet ud, er den ene sjældent at finde uden den anden ved siden af :-)

 

Damgaard Nixon og tvillingerne Nora og Nova

24/07-17

Lørdag aften kom Damgaard Nixon til verden. Det var Damgaard Honey, som fik en tyrekalv efter Echec på 50 kg. Fødslen forløb uden problemer, men Nixon havde lidt svært ved at finde ud af at drikke, så vi måtte i løbet af natten og søndag formiddag hjælpe ham med det. Han har dog fået det lært, og mor og barn har det nu strålende.

Det er tredje tyrekalv i træk ud af tre mulige fra Honey af, og vi - især mor Jette - havde håbet på en kviekalv. Det er der dog ikke noget at gøre ved, og Honey har imidlertid også vist sit værd ved de to tidligere tyrekalve. 

Hendes første kalv, Damgaard King, blev udtaget til sædtapning, mens hendes anden kalv, Damgaard Michelin P, blev solgt som foldtyr efter endt afprøvning på Ålestrup. Derfor forventer vi os meget af Damgaard Nixon, og vi tror på, at en super tyrekalv er født.

I går var det derudover også to uger siden, at vores ko Damgaard Lulu P fik tvillingerne Nora P og Nova. Det går fortsat glimrende, og de to kviekalve har taget knapt et kilo på pr. dag siden fødslen, hvilket må siges at være udmærket klaret, faktummet at Lulu er førstegangsmor til to tvillinger, taget i betragtning. Deres fødselsvægt på hhv. 27 og 30 kilo betyder dog også, at Nixon er større end dem, trods deres forspring på to uger. De er dog mere sikre på benene og kigger noget efter deres nye legekammeret i boksen ved siden af :-)

Der kom en... der kom to!

Kvien Damgaard Lulu P var sat til at skulle have kalv d. 20. juli, men havde endnu ikke vist tegn på det mindste, og så sent som i går middag var Karsten ude og kigge til hende, og hun havde kun skudt ganske lidt på yveret. Ikke desto mindre lige da de nye kartofler, den stegte flæsk og persillesovsen kom på bordet i går aftes, og vi kiggede ud af vinduet, var det tydeligt at se, at Lulus vandkalv var gået. Vi forlod middagsbordet og fik Lulu ind, og en time efter fik hun uden problemer en lille sød kalv. Alt var fryd og gammen, og vi satte os derfor ind for at få jordbær med fløde, og da Karsten gik op for at kigge til mor og barn fik han sig dog et mindre chok, fordi endnu en lille kvie var kommet til verden. Tvillingerne er døbt Damgaard Nova P og Damgaard Nora P, og de har det begge rigtig godt, kvierne vejede blot 27 og 30 kilo. 

Vi var meget overraskede over denne tvillingefødsel. For 14 dage siden diskuterede vi, om Lulu mon overhovedet var med kalv, hun har aldrig set ret gravid ud, desuden er hun kvie. Det virkede altså helt utroligt, at hun skulle have tvillinger, men vi synes dog, det var en meget behagelig overraskelse. 

Desuden har Lulu klaret det over al forventning. Ikke blot fik hun tvillinger uden hjælp, begge kalve drak også uden hjælp halvanden time efter den sidste var født. Lulu er virkelig en kvie, der har moderegenskaberne i orden. Vores eneste opgave er altså at forkæle Lulu, så meget vi kan, så klarer hun tilsyneladende resten.

Landsskuet 2017

01/06-17

Så er alle hjemme efter et veloverstået landskue. Dyrene og os er trætte, men på en god måde – og snart er også vaskemaskinen træt :-)

Vi er mere end godt tilfredse med vores resultater. Vores hel unge kvie Nikkie var alene i holdet, men fik en god bedømmelse. 

Marie P fik en 3. plads i hendes hold på 4 og fine ord med af dommeren, som sagde, at den skade hun fik i april, da hun var ved klovbeskærer, kostede hende en bedre placering.  Mille blev også nr. 3 i hendes hold på 7. Lotus blev nr. 2, og det blev også til en ærespræmie. :-)

Hos Damgaard Limousine havde vi alle nogle gode dage. Det er hyggeligt at færdes og være sammen med alle limousinefolkene. Vi ønsker alle tillykke med deres placeringer og takker for samværet på Landsskuet 2017. 

Horsens dyrskue 2017

17/0617

Så er vi vel hjemme fra årets første dyrskue, og både kvierne og os er trætte, men også veltilpasse. De to yngste kvier, Marie P og Mille, vandt begge deres hold og fik 23 point, mens vores ældste kvie Lotus P var alene i sit hold og fik 23 point. I ærespræmiekonkurrencen blev Marie P og Mille hurtigt sendt ud, og Lotus måtte også til sidst gå den lidt tunge vej ud igen.

Vores datter Marie (ikke kvien) fik dog sin helt egen ærespræmie idet, at Lotus opførte sig eksemplarisk i ringen. Dette var i skarp kontrast til sidste års dyrskuer, hvor hun var noget af en bølle. Vi havde bestemt, at hvis ikke hun ville samarbejde i år, ville det være hendes sidste dyrskue, men nu kommer hun også med til Herning. 

Kvien Marie P var på hendes første dyrskue, og vi er fuldt ud tilfredse med hendes opførsel. Det kan vi desværre ikke sige om Mille, som var noget strid at gå med. Vi håber og tror på, at den gode opførsel kommer med alderen, ligesom den gjorde med Lotus, som jo er Milles halvsøster, idet de to har samme mor.

Da det ikke har været hele familien, som har været med på dyrskuet alle dage, grundet eksaminer, har vi ikke fået taget så mange billeder og opdateret herinde, som vi gerne ville, men dette ændrer vi på om et par uger, når det går løs til Landsskuet i Herning.

Tak til de andre udstillere og dyrskuets besøgende for nogle gode dage. :-)

Så er der snart dyrskue...

23/05-17

Nu der kun fire uger til det første dyrskue i Horsens, hvor vi har tilmeldt tre kvier. Det er jo desværre altid eksamenstid, når det er dyrskue tid, så Marie, Maria og Jakob har begrænset tid til at hjælpe, og i skrivende stund ved vi slet ikke, om de kan komme med til Horsens. 

Derfor er det jo også begrænset, hvor mange dyr vi kan have med, men vi træner selvfølgelig med dyrene hver dag nu. Desværre står det stadig skidt til med vores unge kvie Marie P, som kom til skade, da hun skulle klovbeskæres. Vi håber, hun bliver klar til dyrskue.
Hun går i boks for at skåne benet, men vi har hende ude og træne på græsplænen et par gange om dagen, hvilket billederne viser.  

Så kom limousinerne på græs

14-05/17

Sidste lørdag, d. 6. maj, lukkede vi porten op, og vores dejlige limousiner kom på græs. Både køer, kalve, kvier og ikke mindst os nyder denne tid på året - det er den samme glæde hvert eneste år at se dem få den frihed, det er at komme på græs.

Vi har de sidste år praktiseret at tage dem ind igen om natten de første uger, da vi synes, at især de små kalve har godt af at ligge inde om natten.

Vi har dog altid skulle ud og kalde på dem for at få dem ind, men i år begynder de at trække hjem omkring kaffetid, og så går de selv ind omkring 17, og vi kan lukke porten, med viden om, at vores små kalve ligger godt og lunt, fremfor at ligge ude i det kolde danske forårsvejr. Derudover er en stor fordel også, at vi kan blive ved at give mineraler og hø.

Vi har dog beholdt tre køer og en kvie inde; en af køerne har termin d. 18. maj, og de to andre har d. 24. maj, mens den unge kvie kom til skade, da vi havde klovbeskærer, lige inden de skulle ud. Hun er dog i bedring, og vi håber på, at det snart fortager sig yderligere, således hun kan komme med de andre ud. 

Damgaard Marabou og Musse ud i den store verden

Hos Damgaard Limousine blev vi i ugens løb kontaktet for at høre, om vi havde nogle kvier til salg. Egentlig mangler vi stadig at ligge nogle køer til, inden vi har fuld stamtavle på alle vores dyr, så svaret er faktisk nej. Alligevel havde vi dog et par kvier, som vi måske kunne overtales til at sælge.

Onsdag aften fik vi besøg af Søren Bloch fra Kolding, og han syntes om de to kvier. Damgaard Marabou er efter Dansk Limousine Forenings insemineringstyr Slågaard Polled Ingmar, mens Damgaard Musse P er efter tyren Boest Konge P. Målt på temperamentet er det to fantastiske kvier, som er yderst omgængelige og meget kælne. 

Vi blev enige med Søren Bloch om prisen, og ikke mindst kunne vi hos Damgaard Limousine rigtig godt lide den måde, Søren fortalte om, hvordan de har limousiner hos deres familie. Derfor er vi rigtig glade for at sælge kvierne til Søren og hans familie, og vi er sikre på, at de får et rigtig dejligt liv, ligesom vi er overbeviste om, at Søren får to rigtig dejlige kvier, som vi med glæde selv havde taget ind i besætningen, hvis ikke den rette køber havde henvendt sig.

Vi ønsker Søren og familien alt mulig held og lykke med Marabou og Musse. 

Tre kalve på seks døgn

11-04/17

I løbet af de sidste dage har vi fået tre kviekalve ved tre lette fødsler. Torsdag var det en af vores krydsningskøer, som fik en kviekalv på 46 kg efter Østergaard Flamme, og søndag var det en af vores rene limousinekøer, dog uden stamtavle, der fik en kviekalv efter Engkjær Get It.

I dag, tirsdag eftermiddag, fik Maries ko Risvang Githa en kviekalv efter Gabin, som er døbt Damgaard Nanna. 

Vi har alle været noget nervøse over denne fødsel, da det var Githa, som sidste år fik Damgaard Mirakel 6 uger for tidligt, og året før dette aborterede og fik en død kalv 10 uger før termin.

Glæden over, at det denne gang er gået perfekt, er derfor ubeskrivelig, og vi glæder os til at følge Damgaard Nanna.

 

I ønskes alle en god påske :-)

Damgaard Michelin P – en polled trækvant tyr med stærke gener

Damgaard Michelin P er Damgaard Honeys anden kalv og dermed halvbror til Damgaard King, der er kommende ungtyr.

Damgaard Michelin P har fået en super flot afprøvning på Ålestrup, og det er på trods af to sygdomsforløb, som begge har kostet på tilvæksten. Første har han haft et uheldigt ben og senere en lungebetændelse.

Derudover nåede Michelin at være på dyrskue som kalv, inden han blev sendt på Ålestrup. Du får altså en velopdraget tyr, som er trækvant, lidt omgængelig og har et super temperament.

Til Åbent Hus var vi oppe og se Michelin. Han er en stor tyr med flotte rammer, specielt har han en meget kødfuld bagpart. Dette, kombineret med hans pollede egenskaber, sikrer en stærk tyr til din besætning.

 

Du kan byde på www.Dansklimousine.dk - auktionen slutter tirsdag 

18-03/17

Damgaard King – en tyr vi er ubeskriveligt stolte af

18-03/17

For os er noget af det største, som man kan opnå inden for kødkvægsavl, at få en sædtyr igennem. Vi var heldige og Damgaard Honeys første kalv, Damgaard King, leverede et fantastisk resultat og blev udtaget som sædtyr. Du har nu mulighed for at købe ham på Dansk Limousine Forenings online auktion i morgen søndag.
Vi vil ikke bruge spalteplads på at beskrive King, da vi synes hans tal taler for sig selv, du kan se dem alle her: http://www.dansklimousine.dk/salgsliste/salgsdyr/auktion/damgaard-king.htm Et S-indeks på 131 og positive indekser på næsten alle parametre.

Faderen er Bavardage, som heller ikke behøver ydereligere præsentation. Moderen, Damgaard Honey, er fra en af bedste afstamninger her hos Damgaard Limousine. Det er store, kødfulde, eksteriørfulde dyr - en kåring af mormoderen Borre Es P på 88 i helhed og moderen Damgaard Honey på 87 i helhed taler for sig selv. Du kan læse mere om Honey i vores indlæg fra i torsdags. 

Temperamentsmæssigt er det snart halvandet år siden, at vi har indflydelse på King. Dengang var han en kærlig, rolig, meget kontaktsøgende, tillidsfuld og meget nervefast tyr. Vi ved fra tyrepasseren på Ålestrup, at han var ligeså i hans tid deroppe - hver eneste gang vi var oppe og besøge ham, kom han hen for at snakke.

Hos Damgaard Limousine har vi allerede insemineret den første kvie med Damgaard King, og vi gælder os til at se kalve efter ham. 

Damgaard Honey – en helt særlig ko

Damgaard Honey – en helt særlig ko

Damgaard Honey var den første limousine med fuld stamtavle der blev født på gården – dette alene gør Honey til et helt særligt dyr, men herudover har Honey gjort sig bemærket på mange andre måder.

 

Honey har været meget i hænder, det betyder også hun lystre verbale kommandoer såsom ”stå”. Desuden kan Honey sige goddag med hendes forben (som en hund). Honey går ofte frit rundt i stalden og nyder denne ekstra omsorg i fulde grad.

Avlsmæssige har Honey også gjort det helt fantastisk. Hun har deltaget i 6 dyrskuer i alt som kalv, kvie og ko. Honey er en stor ko der dags dato vejer cirka 950 og specielt hendes kam er yderst kødfuld. Hendes eksteriør  er i top hvilket  er tydeligt ud fra kåring med 87 i helhed.

Avlsmæssigt har Damgaard Honey gjort det hele fantastisk og det hele kulminere på søndag og tirsdag.

Honeys første kalv, Damgaard King (far er Bavardage), blev efter endt afprøvning på Ålestrup udtaget til sædtapning hvilket nu er afsluttet. Han sælges på Dansk Limousine Forenings online auktion på søndag (Han må sælges til hele landet).

På tirsdag bliver Honeys anden kalv Damgaard Michelin P (far er Slågaard polled Ingmar) solgt på auktion efter endt afprøvning på Ålestrup avlsstation.

 

På lørdag og søndag vil vi skrive et mindre indlæg på hjemmesiden om henholdsvis Damgaard King og Damgaard Michelin P. Karsten og Jakob tager til ålestrup til åbenthus på lørdag, vi håber at se en masse. 

Forårskuller

Her hos Damgaard Limousine kunne vi i weekenden rigtig mærke at foråret var på vej, hvilket vi selvfølgelig skulle dele med vores dyr. For med foråret kommer også sommeren, og med sommeren kommer dyreskuerne. Derfor stod lørdagen bl.a. på ”kalve-opdragelse”, hvor vi havde de fleste kalve i grime, hvilket bestemt ikke passede dem alle. Dog kan de ikke helt stå for at blive nusset omkring, så når de er ved at blive helt salige, kommer de i tanke om, at de skal være sure. Efterhånden overgiver de sig dog til menneskelig kærlighed, hvilket er en af de store glæder ved at arbejde med dyr. Vores lille charmetrold Damgaard Matti, der 3 uger gammel debuterede til Kødkvægskuet, og som altid glad kommer hen og snakker med os, fik for første gang lov at komme udenfor, hvilket var lidt utrygt for ham. Heldigvis stolede han så meget på Jakob, at de fik gået en lille tur i haven og et kik ind a vinduet i stuehuset. Det var ikke kun kalvene der fik vores opmærksomhed, hvor både Damgaard Honey og Damgaard Mango efterhånden er blevet fornemme damer, som mener, at det er deres ret til at komme ud, når vi er oppe i stalden. Som det ses på billedet så mener giver det rettigheder at være ældre, nemlig frihed i stalden, i dette tilfælde Damgaard Honey. 

12 lidt hårde døgn hos Damgaard Limousine…

28-02/17

Maries kvie, Damgaard Lotus P, (hende som ikke opfører sig ordentligt til dyrskue ;-)) blev fredag i vinterferien, d. 17/2, meget skidt. Vi flyttede hende i eneboks om morgenen og havde dyrlægen på besøg om formiddagen.

Det viste sig, at hun havde lungebetændelse, og så mente dyrlægen derudover, at hun havde slået sig voldsomt. Vi havde lige muget ud dagene før, så der var langt op på reposet (til fang-gitterne) og ned igen, så det var tænkeligt, at hun måske var faldet ned af dette.

Vi kunne imidlertid ikke sige, at det var det ene eller andet ben, men kunne blot se, at hun var meget stiv og øm i hele kroppen og havde meget ondt. Natten til lørdag sad vi vagt ved hende – noget af tiden i stalden og noget af tiden inde fra vha. vores staldkamera – og da det blev lørdag formiddag, vidste vi med sikkerhed, at hun ikke havde ligget ned. Hun havde flere gange forsøgt, men det var som om, at hun ikke kunne.

Derfor tog vi tog dyrlæge igen og fandt ud af, at feberen var steget voldsomt. Dyrlægen gav hende mere pencillin og smertedækkende. Hun lærte os også en teknik med at lægge en ko ned, som er meget skånsom, for såvel ko som mennesker.

Feberen faldt hurtigt i løbet af det næste døgn, men Lotus ville stadig ikke selv ligge sig ned. Derfor har vi i de sidste 12 døgn hjulpet hende med at komme ned og ligge flere gange i døgnet. Vores staldkamera har været til rigtig stor hjælp i denne periode, da vi med hjælp fra dette har været i stand til at overvåge hende konstant og være helt sikre på, at hun ikke har ligget ned.  

Det har ikke været nogen streng opgave at ligge hende ned, da teknikken, som nævnt, er skånsom for både mennesker og især dyret, men selvfølgelig en opgave, som kræver en hel del overvågning af Lotus. Maria og Jakob er også kommet hjem til lidt aflastning i løbet af det sidste stykke tid, hvilket vi har været glade for.

Igennem hele perioden har vi hele tiden været enige om og sikre på, at det på et tidspunkt måtte blive bedre. Lotus har igennem det hele spist godt og normalt og været sig selv – en lidt mere stilfærdig udgave, men stadig med et godt glimt i øjet. Og pludselig i dag, tirsdag d. 28/2, lå hun sig selv ned for første gang i 12 døgn.
Tirsdag blev en dag, hvor vi ikke har bemærket regnbygerne, her hos Damgaard Limousine, men blot har nydt, at det for alvor ser ud til at gå i den rigtige retning med vores allesammens Lotus. :-) 

NB: Ovenstående billeder er af Lotus fra de sidste dyrskuer; billedet til venstre er i Herning i sommers og billedet til højre er taget af Mogens Stenda til vinterdyrskue i december 2016. 

En vinterferie-opdatering

17-02/17

Den sidste uge har vi holdt vinterferie, og det er hvis ved at være på tide med de sidste nyheder fra besætningen af.

Den 28. januar fik vi en Hugo-tyrekalv, Niels, på en af vores krydsningskøer, og den 6/2 fik vi Jakobs ko, Julle, en Parisien-tyrekalv, Damgaard Newton (på billedet) – begge kalve vejede 50 kg ved fødslen. Niels blev født uden problemer, mens Newton lige måtte have lidt hjælp. Da Julles vandkalv var gået, satte Jakob kursen hjemad fra Århus, så der var hænder nok til at hjælpe, og det forløb uden problemer.

De første tre dage af ferien brugte Karsten og Marie på at muge ud, og det var i høj grad tiltrængt. Marie har desuden ryddet op og ”gjort rent” i hele stalden, så nu kan vi med god samvittighed begynde at træne mere intensivt med de dyr, som vi regner med skal på dyrskue til sommer.            

 

Farvel Mirakel (i hjertet gemt, men aldrig glemt)

21-01/17

De sidste dage, i dag og de kommende dage er grå her hos Damgaard Limousine.Vi har alle fire fældet en tåre over, at Damgaard Mirakel i går, fredag, blev slagtet. En umulig, men nødvendig beslutning.
Vi kunne ikke beholde ham, og det at sælge ham kunne ikke komme på tale. Han var så tryg og tillidsfuld en tyr, og troede at alle ville ham det godt.

For et år siden kæmpede vi, dyrlægen, Aksel og Peter (naboer), for hans liv i fire uge, hvilket vi aldrig har fortrudt. 
Økonomisk kan det slet ikke gå, men det forhold, du får til sådan en kalv, kan ikke gøres op i penge. Der er mange, som ryster på hovedet af os, men til dem er der kun at sige, at når man kan blive så ulykkelig af at skulle af med ham, skyldes det jo, at vi har været lykkelige og holdte af Mirakel, det år vi havde ham.

Dem der ikke giver sig selv lov at prøve det, går glip af det største ved at have køer. Det er ikke at sammenligne med at få præmier og fløjpladser til dyrskue - at have Mirakel var en præmie hver dag.

God weekend fra Damgaard Limousine

Damgaard Nikkie er kommet til verden

09-01/17

Sent mandag aften kom Damgaard Nikkie til verden. Det var Maries ko Damgaard Jennifer, som fik en Dieunordic-kviekalv på 40 kg. 

Kælvningen forløb uden problemer, og knap 10 minutter efter Nikkie var født, prøvede hun at komme op og stå. Derfor gik der heller ikke mere end en lille time, inden hun pattede - et helt fantastisk syn. 

Det er vores erfaring, at små kalve ofte er de mest friske, hvorimod de lidt større er mere dvaske og det tager dem længere tid at komme op og stå og patte. 

GODT NYTÅR

Hos Damgaard Limousine kan vi se tilbage på et godt år. Året startede ud med, at Damgaard King blev udtaget som ungtyr, for os noget af det største vi kan opnå indenfor kødkvægsavl - nu glæder vi os blot til, at han kommer med inseminøerne rundt. 
I løbet af har vi fortsat arbejdet på at optimere vores fodring, og vi synes efterhånden at have opnået en stor effekt. Vores køer kælver nemmere, vores kalve er friskere, dermed er dyrlægen blevet en mindre flittig gæst i vores stald - det er dermed blevet endnu sjovere at have limousiner. 
På dyrskuerne ser vi også tilbage på et år vi er meget stolte af. Til Horsens Dyrskue vandt Kappa ærespræmie og bånd som bedste ældre kvie, til Landsskuet fik både Kappa og Lotus P ærespræmie. Sidst, men ikke mindst, sluttede vi af med et Kødkvægsskue uden ærespræmie, ikke desto mindre er vi meget tilfredse med især en 3. plads i besætningsgruppen, da konkurrencen var rigtig hård. 
Vi glæder os til udfordringer og dyrskuer i det kommende år og ser frem til at dele vores oplevelser med jer alle. 

RIGTIG GODT NYTÅR 

Første strå af Damgaard King brugt

Idag var en særlig dag hos Damgaard Limousine. For et lille år siden fik vi besked om, at Damgaard King var blevet udtaget som ungtyr. Selvom han ikke er kommet i inseminøren spand endnu så har vi fået tillusket os lidt sæd af ham og idag blev det første strå af King brugt. 
Damgaard Lotus P, som vandt ærespræmie til landsskuet i sommers, blev insemineret med King. Vi glæder os meget til at se hans afkom!

Damgaard Limouisne ønsker glædelig jul

Damgaard Limousine ønsker alle følgere, limousine kollegaer, limousine forbrugere, limousine venner og alt andet godt-folk - samt selvfølgelig alle limousiner en rigtig glædelig og fredsfyldt jul!

Kødkvægsskuet i Herning

06-12/16

Så er vi hjemme og nogenlunde udhvilet efter et fint kødkvægsskue i Herning.  Der var lige lidt skolearbejde, arbejde osv., der skulle indhentes, men nu er vi ved at være nogenlunde med igen :-)

Vi er tilfredse med resultaterne. Vores yngste kvie Mille blev nr. to i hendes hold på kun to. Hun var dog næsten to måneder yngre end den anden kvie, så vi kan ikke tillade os at være utilfredse med hendes placering.
Lotus blev nr. tre i et hold på fire fremragende kvier, hvilket vi er fuldt ud tilfredse med.
Kappa med kalven Matti var alene i sit hold, og hun var derfor den eneste ko under tre år, hvilket gjorde, at hun ”vandt” bånd for bedste yngre ko. 

Fredag formiddag deltog vi i besætningskonkurrencen og blev nr. 3 ud af 7, hvilket vi er meget tilfredse med.
 

Maries kvie Lotus var vi spændte på, hvordan ville opføre sig. I sommers var hun bestemt ingen engel, hvilket hun altid er herhjemme. Da hun var i ringen i tordags, var hun godt nok heller ikke sød. Hun ville bare ikke være der, og drev konstant mod udgangen af ringen. Det gjorde os alle skuffede og kede af det, især Marie. Dels fordi vi ved, hvordan hun er hjemme, men også fordi hendes opførsel generer de andre i ringen, og den del er vi meget kede af!
Fredag formiddag skulle hun så i ringen igen til besætning, og da var hun så sød og opførte sig som herhjemme. Om det var fordi, at hun var sammen med sine venner (de andre i besætningen), eller om hun bare havde en god dag, vil vise sig til sommer. J

Vi takker alle andre limousine-folk for et godt og hyggeligt skue! 

Vores forventninger til det kommende dyrskue

29-11/16

På torsdag er der kødkvægsskue, og som altid til et dyrskue går vi alle med sommerfugle i maven. Går det nu, som det skal, kan dyrene mon klare sig mod de andre, og opfører de sig nu ordenligt?

Specielt dyrenes opførsel er noget vi – og især Marie – er meget spændte på. Det er især vores dejlige kvie Lotus, som vækker en del spænding. I sommers var hun noget af en oplevelse at have med i ringen, og det var godt nok også første gang, at hun var med til dyrskue i en alder af knapt halvandet år, så det forklarede måske lidt af hendes opførsel. Lige siden de blev lukket ind i oktober, har Marie haft Lotus ude og træne fem ud af syv dage om ugen, og vi har udsat hende for alt, hvad der kunne tænkes: flagrende plastik, mærkelige lyde osv., uden nogen reaktion fra Lotus. Derfor håber vi meget på, at hun er kommet over sin lømmel-alder, og at hun har lært at opføre sig ordentligt, trods at hendes alder lige nu – knap 22 måneder – giver hende lov til at være lidt af en lømmel.

Ud over Lotus har vi også Mille på godt otte måneder og Kappa med hendes kalv Matti med. Det er første gang, at Mille skal på dyrskue, og derfor har vi ingen forventninger til hendes opførsel, da hun er med for at prøve det og for at blive mere nervefast. Kappa var med som ældre kvie i sommers, hvor hun var helt eksemplarisk, så mon ikke det bliver en fornøjelse at have hende med som ko.

Sidst, men ikke mindst, håber vi på nogle rigtige dejlige dage i Herning sammen med andre limousine-kollegaer og skuets gæster. Vel mødt!

Så er det afgjort: Kappa og Matti skal til vinterdyrskue

Så er det sikkert:


Her i weekenden har vi endelig bestemt, at Grunnet Kappa og lille Mattie skal med til kødkvægskuet. Det går rigtig fint med at træne med dem. Vi har ingen erfaring med at have så ung (25 dage bliver han) kalv med, så det glæder vi os til prøve. 


Træning med kvierne Lotus og Mille går også godt. Marie (og vi andre) håber, at de opfører sig pænt, når det gælder den 1/12. 
Vi har endnu ikke glemt i sommers, hvor vi bestemt ikke var stolte af vores kviers opførsel.


Men i denne weekend er vi så småt begyndt at gøre dyrskuekasse klar, tøj mv, også begynder forventningerne og glæden at indfinde sig. Hvordan klarer vores dyr mon sig? Og ikke mindst glæden til nogle hyggelige dage sammen med limosinekollegaer.

Det kan da gøre en grå, blæsende og våd novembersøndag til en håbefuld, hyggelig og glædelig søndag.Som det ses på billederne nyder Damgaard Mango, at hun har fået fri fra vinterdyrskuet, og derfor ikke behøver at træne ;=) 

Matti og Kappa i træning til dyrskue

13-11/16

Denne weekend er blevet brugt på at hygge om lille Matti, som i dag er en uge gammel. Han havde de første tre-fire dage en del problemer med at patte. Han kunne såmænd godt finde ud af det, men det var meget kort tid han pattede, og vi kunne se, at han ikke fik nok og især bagpatterne blev ikke brugt.

Derfor hjalp Marie ham fire gange i døgnet: om morgenen inden hun tog i skole, når hun kom hjem om eftermiddagen, ved fodringstid om aftenen og inden sengetid. 

Kappa er Maries ko, og af denne grund har det været Marie, som har hjulpet, da hun kan få lov til stort set alt af Kappa.

Dette har blot gjort dem endnu tættere, og her i weekenden er træningen til det nært forstående vinterdyrskue (1.-2. december) påbegyndt. Det foregår på den måde, at Matti de første gange har fået lov at rende frit rundt i stalden, for det meste bag sin mor, mens Marie har trukket rundt med Kappa. Selvfølgelig har de også fået lov at gå rundt selv, og Matti har udforsket stalden – som billederne viser.

I aften fik han en grime på for første gang, hvilket gjorde ham lidt utilfreds, men mon ikke lidt intens grimetræning hen over den næste uge kan hjælpe på det… 

Tredje søndagskalv i denne sæson - Damgaard Matti

06-11/16

De sidste mange dage og nætter har vi kigget efter (og ventet spændt på) om Maries kvie, Grunnet Kappa, ikke snart kælvede. Vi er efterhånden vant til, at vores kælvninger kommer 4 til 10 dage før termin, men Kappa valgte at kælve på hendes termindag.

I dag, kl. 04:30, kom den første tyrekalv i denne sæson til verden. Vandkalven gik 03:45, og tre kvarter senere kom Damgaard Matti til verden. Han vejer 42 kg og er efter Bavardage. 

 

 

Hans mor, Grunnet Kappa, har vundet bånd som både bedste yngre og bedste ældre kvie på Horsens Dyrskue og ærespræmie på Landsskuet. Det er derfor ingen hemmelighed, at vi glæder os til at se, hvordan han udvikler sig.
Planen er, at Kappa og Matti skal med til Kødkvægsskue d. 1.-2. december og deltage som ko med kalv under tre år. Vi håber på, at de bliver klar til det. 

Det er en fornøjelse at se, hvordan alle de timer, som Marie har brugt på og sammen med Kappa, bliver belønnet i dag. Marie har tilbragt det meste af søndagen inde i boksen, sammen med mor og barn, og sågar middagsluren blev indtaget der.

En efterårsferie der på alle måder gik alt for hurtigt…

23-10/16

Så er efterårsferien ved at være forbi, og det har været en uge, som på alle måder er gået alt for hurtigt. Vi har lukket køer ind og er godt i gang med at få dem klippet. Heldigvis nyder de fleste at blive klippet. Vi har kun et par stykker, som lige skal snakkes lidt med, før de er med på det...

Efterårsferien er også gået hurtigt, fordi vi skulle til det uundgåelige: nemlig at vores lille Mirakel i dag, søndag, er blevet taget fra sin mor.

Normalt når vi vænner fra, er det bare noget, der skal overstås. Men at høre og se Mirakel brøle og vide, at han tror, vi har glemt at lukke ham ned til mor Githa, er ikke til at bære. At vi ikke kan forklare ham, hvorfor vi gør det, gør så ondt.

Heldigvis vil han jo så gerne, at vi er omkring ham, og det er vi i den grad i disse dage. Nu skal de næste dage bare overståes, så vores lille Mirakel kan blive glad igen :-). 

Hygge med de gamle

16-10/16

Vi valgte her i weekenden, at det skulle dreje sig om de dyr, som vi sandsynligvis ikke får med til dyrskue mere, men som vi har lagt utallige træningstimer i. Det hele kommer snart til at handle om vinter-dyrskue, og de dyr der skal med til dette, skal jo trænes. De fik dog lov at holde fri i denne weekend, og i stedet kom to af vores køer, Honey og Githa, ud en tur.

Det er lidt sjovt at se, hvordan de prompte kommer, når vi åbner lågen til dybstrøelsen og kalder på dem. De to har altid fået lov at gå frit rundt i stalden, når de kommer ud en tur. Efter en tid får de så grime på, og stikker selv hovedet i grimen, hvilket vi bestemt tror og mener er fordi, at de kan lide at træne/arbejde.

Det er længe siden, at de to er blevet budt kommandoer, men da Marie begyndte med det i dag, var det fantastisk at se, hvordan de husker alt, og hvordan de gør deres bedste for at få den ros, som de selvfølgelig får i overflod.

Vi glemte helt at hive kamerat frem, men sidestående billede blev taget for et par uger siden, da de to tilfældigvis stod ved siden af hinanden. 

På en kølig og grå oktober-søndag som i dag, kommer solen til at skinne, når vores dyr viser os så meget tillid. Alle de timer, som man har ”lagt” i dem, kommer i den grad tilbage. 

Ny kalv og lungebetændelse

10-07/16

Søndag formiddag blev besætningen beriget med endnu en kalv. Vores dejlige ko, Klevanggaard Gaio P, fik en kviekalv, Damgaard Marabou, på 47 kg efter Slågaard Ingmar P.

Gaios vandkalv gik kl. 09:15 og tre kvarter efter kom Marabou til verden. Efter en halv time pattede hun og var så sikker på benene, at hun kunne løbe og springe rundt i boksen. Det er en fornøjelse, når fødslerne går så nemt og samtidigt giver så friske og livsglade kalve.

I dag måtte vi dog have dyrlæge til Damgaard Mussi, som blev født sidste søndag, d. 02-10/16. Vi har observeret, at hun har trukket vejret meget hurtigt, og desuden også har været lidt sløj og ikke pattet så meget.
Ganske rigtigt har hun også lungebetændelse, som hun i dag er blevet behandlet for. Vi håber på, at Mussi får det bedre i løbet af de næste par dage. 

 

 

To nye kalve - Musse og Mussi

03-10/16

Så er kalvesæsonen her hos Damgaard Limousine godt i gang.

Damgaard Musse kom til verden d. 19/9 og Damgaard Mussi kom til verden d. 2/10. Begge kælvninger gik lige efter bogen.

Damgaard Musse er fra Boest Hertha P og Boest Konge P, mens Damgaard Mussi er en Get-IT kalv på en af vores limousinekøer uden papirer. 

Sidste sæson fik vi kun tre kvier, mens vi denne sæson er allerede oppe på tre kvier ud af tre mulige. 

 

Dette er vi glade for, da vi gerne vil have noget at avle videre på, men vi er stadig glade og taknemlige når bare, det går godt.

Musse valgte vi at lukke ud sidste weekend, da der stadig var godt vejr. Hun kommer dog ind sammen med de andre om natten. Mussi når nok ikke at komme ud.

Inden nytår har vi tre kælvninger mere. Blandt andet Maries kvie, Grunnet Kappa, som har termin den 6/11. Kappa er vores mest vindende dyr på dyrskue, og selvfølgelig er vi alle spændte på, om hun skal med som ko med kalv på de kommende dyrskuer. 

Musse og Marie på græs

I lørdags valgte vi at lukke de to nye små kalve ud, Marie og Musse. Eftersom efterårsvejret stråler i Danmark syntes vi godt de små kalve kunne komme ud og lære tråden at kende. Det er langt nemmere at gøre nu end til foråret hvor de (forhåbentlig) er blevet ganske store.
At lære kalvene tråden at kende foregik på den gamle måde med kalvene i snor og løbe træning, heldigvis var begge kalve lærenemme og lærte hurtigt tråden. Hurtigt så de også fordelene i at være udekalve, men nøj hvor var de små ben trætte om aftenen ;=). 

Damgaard Marie
Volier-kvie
Polled
13 dage gammel
83 kg 
Under kraftig (og nødvendig) opdragelse - men en rigtig charmetrold ;=) 

 

Sidste nyt fra vores lille Mirakel

En lille opdatering om Damgaards "lille" Mirakel:
Han er nu syv måneder, og han har det godt. Han vejer 274 kg, men vi har ikke taget ham fra mor Githa endnu, dog er vi begyndt at tænke på det. Men alt hvad der gør ondt på Mirakel, gør også ondt på os...
Tanken om, at vi skal af med ham om ca. et halvt år, bringer tårerne frem, men det er bagsiden af at have limousiner. Vi bruger stadig al den tid, vi magter på ham, og han hjælper godt til. 
Sidste søndag lukkede vi Es ind (som fortalt først på ugen). Alle vores køer er jo inde op til flere gange om dagen for at drikke og efter Es er kommet ind, bliver Mirakel inde, når de andre går ud igen. Det er som om han tænker: "Hvorfor selv arbejde for føden, når man kan få den serveret? 
Og så bliver man jo tilmed også snakket meget mere med. Han ved, at Marie hellere vil sidde oppe ved ham om aftenen, end inde i sofaen.  
I mandags begyndte Mirakel at brøle efter en rum tid inde. Vi skulle hjemmefra og ville ikke risikere, at der gik panik i ham (der er langt ud i den anden ende af marken), så vi valgte at følge ham derud. Da Mirakel fik grimen af, fulgte han bare i hælene på os hjem. 
Han er så sød og kær og et er sikkert: Her hos Damgaard Limousine, vil det om nogle år hedde tiden før og tiden efter Mirakel.

Høsten veloverstået hos Damgaard Limousine

I weekenden blev vi færdige med høsten hos Damgaard Limousine. Det sidte halm blev kørt ind natten til søndag inden regnen kom. 

Som det er nævnt i de fleste medier var udbyttet i år skuffende, sådan var det desværre også hos Damgaard Limousine. Årsagen for hveden var et ringe etableret såbed, samt at vejret i år heller ikke har været gavnlig. Dette har resulteret i at hveden ikke har busket sig ordentlig og kerne var for små. Vores vårbyg blev desværre angrebet af stankelbenslarver i foråret hvilket også medførte et stærkt reduceret udbytte her. Samlet set blev udbyttet godt 70 tønder pr. hekter. Heldigvis var kornet dog godt tørt da vi høstede. 

Tilsyndeladende lykkedes det os at få presset noget rigtig godt halm. I forhold til halmen har vi i år lavet et forsøg med rundballer. Forsøget blev dog stoppet igen da de ikke vejede så meget som forventet, ergo ville vi ikke have plads til alt vores halm hvis vi kun pressede det i rundballer. Vi har cirka 70 runderballer og 180 minibigger på lager. Derudover fik vi presset lidt små almindelige baller, de gode at have om vinteren når der er travlt. Derudover er der en vis charme ved at få gang i mullerupvognen, den gamle new holland presser og den gamle transportør. 

Hvilken dejlig mandag morgen det blev!

29-08/16

Hvilken dejlig mandag morgen… det blev.
I morges troede vi, at vi skulle starte en ny uge på vanlig vis, men da Karsten stod op, og som vanlig skulle ud med Dax og op i stalden, blev han mødt af en flok gale køer, som var kommet hjem ude fra marken. Han kunne med det samme høre, at der var noget helt galt. I går havde vi taget vores ko Borre Es P ind, da hun havde termin den 31/8. Hun har altid gået mindst 10 måneder, så vi mente stadig, at vi tog hende ind i god tid.

Da Karsten kommer op i stalden, hænger der en kalv halvvejs ud af hende. Es stod op, hvilket hun også har gjort før, når hun kælver, så han vurderede lige situationen, men fornemmede hurtigt, der skulle hjælp til. Så Marie og Jette kom hurtigt til, og mens Karsten og Jette rendte rundt og fandt kæder mm., som kunne komme i brug, opdager Marie, at der skal ske noget her og nu. 

Hun kunne se på kalven, at den ikke havde flere kræfter, så hun fik råbt på Karsten og Jette, og Karsten og Marie begyndte bare at trække alt, hvad de kunne i kalvens meget glatte og våde ben.
Lykkeligvis kom der en ve fra Es, og ud kom en Vollier-kviekalv på 63 kg. Dette er uden tvivl en alt for stor kalv, og selv om Es altid får store kalve, er vi meget overraskede. Heldigvis nåede vi det hele, så både mor og kalv har det godt nu.

Det blev ikke så svært at finde et navn til det lille vidunder. Karsten og Jette insisterede på, at den skal hedde Marie, for uden hendes opmærksomhed, havde vi ikke nået at få hende ud.

Her hos Damgaard Limousine fordeler vi vores dyr imellem os, så vi alle kan have et ansvar for, at de lærer at få grime på, blive trænet med osv. Marie bliver Jakobs kvie, for Jakob har altid haft et specielt godt forhold til Es, og derfor er valget oplagt. Så må Jakob håbe på søsters hjælp til at få hende klar til dyrskue til sommer... :-) 

Gang i høproduktionen

Så er vi i fuld gang med at lave hø. Høet bliver vendt 2 gange dagligt for at sikre så hurtigt klargøring af høet som overhovedet muligt i dette lidt ustadige vejr, hvor vejrguderne dog heldigvis giver os nogle dage med tørvejr nu. 

 
 

Sommerhilsen fra køerne

13-08-2016

Som i måske husker havde vi Damgaard Mirakel med på Horsens Dyreskue som kælekalv, hvilket gik over al forventninger. Mirakels fantastiske væsen passede perfekt ind blandt mange mennesker og stod glædelig stille, så alle kunne få lov at snakke med ham. Det gjorde, at vores kærlighed til den lille finuerlige gut voksede, mens andre vist også tabte deres hjerter til vores Mirakel. 
I går, fredag, fik vi en rigtig dejlig besked fra en af Mirakels fans, der ville høre hvordan Mirakel havde det. Hertil kan vi hos Damgaard Limousine fortælle, at Mirakel har det rigtig godt og nyder at være på græs. Men film/billeder siger mere end ord, hvorfor i nedenfor kan se Mirakel nyde livet sammen med alle de andre køer hos Damgaard.  
Fortsat god sensommer og god høst 

Morten Korch-stemning anno 2016

25-06/16

Når fatter falder i søvn på sofaen, og der stort set kun er genudsendelser i fjernsynet, kan Jette og Marie godt finde på at sætte en Morten Korch film på. Der går måske en rum tid, inden det sker igen, da stilen fra filmene blev til virkelighed i går på grund af det danske sommervej.

I sidste uge slog vi græs til hø, og meningen var, at det skulle køres ind i store bundter. Men som set før, blev vejrudsigten lavet om, så vi valgte at køre det ind i små bundter - og det blev i bedste Morten Korch-stil. 

De skulle forkes op og læsses, som man gjorde den gang og Jakob, Marie og Karsten fik sved på panden, og Jette opvartede folkene i marken. :-)

Som skrevet skulle det være kørt ind på den lette måde i form af store bundter, men når det nu blev på den gammeldags måde, er der altså også en slags charme ved det. Om ikke før, så da i hvert fald, når det det er inde, og man har spist og en hel naturlig træthed indfinder sig… :-) Vi synes, vi havde en travl, men hyggelig søndag.

Forsat god sommer, høst, halm- og høkørsel! 

Vi venter stadig på sommervejr...

17-06/16

Her hos Damgaard Limousine går vi stadig og venter på hø-vejr. Maria og Jakob har lige været i Italien i 10 dage på ferie, og de håbede på, at høet var inde, når de vendte hjem, men dette har vejrguderne sørget for, at det langt fra var… :-) 

Derudover skal Damgaard Michelin P (efter Damgaard Honey og Slågaard Ingmar P – og halvbror til Damgaard King som er udtaget til sædtapning) på Ålestrup i næste uge. Han er blevet købt af Limousineforeningen, og han er ved at blive vendt fra. 

Han får nemlig stadig en tår mælk om aftenen, sammen med Mango, som også er vendt fra.

Vi er så heldige, at vi i uge 35 skal have endnu en kalv – Damgaard Micky - på Ålestrup, købt af Limousineforeningen. Micky, som er efter Maries ko Damgaard Jennifer og Østergaard Flamme, skal derfor tages fra om et par uger.

Michelin følger lige præcis vægtskalaen, mens Micky er langt foran, så vi glæder os til at følge de to tyrer.

Forsat god sommer og forhåbentligt godt sommervejr til jer. :-)

Landsskuet

03-07/16

Så er vi "landet" efter et allertiders Landsskue. Såvel dyr som mennesker er godt trætte efter fire herlige dage, som gik over alt forventning for vores vedkommende.

Marias unge kvie, Mango, fik en andenplads (i et hold på to). Lucca fik at vide, at hun er for fed, og endte på sidstepladsen - vi giver ret i, at hun er til den tykke side. Julle, Jakobs unge ko blev nr 2. Maries Kappa og Lotus løb med førstepladsen i deres hold og ærespræmier. Derudover fik Kappa og Lotus en andenplads i par-konkurrencen. 

Vi er meget stolte af alle resultaterne. Der var jo skarp konkurrence, og da vi "boede" ved siden af Bøgely Limonsine, var det dejligt, at nogle af de røde sløjfer hang ved os :-). Hatten af for Bøgely - det er så velfortjent og stærkt gået. Et stort tillykke til dem og alle andre dyr, der fik topplacering i Herning.

Tak for et godt dyrskue til alle besøgende og udstillere!

Horsens Dyrskue

19/06/16

Så er vi netop hjemvendt fra Horsens Dyrskue. Et par skønne dage med både udstillere og besøgende. Heldigvis smilende vejrguderne også til os og sikrede, at vi undgik byger og fik masser af solskin.

For Damgaard Limousine var der flere formål med dyrskuet. Vi deltog som altid i udstillingskonkurrencen, derudover var vi også på charme offensiv sammen med Landmad Horsens.

I år havde vi havde vi to køer med kalv med, Damgaard Honey og Damgaard Julle med kalvene Damgaard Michelin og Damgaard Mango. Derudover havde vi kvierne Damgaard Lucca, Damgaard Lotus samt Grunnet Kappa med, desuden blev Mango også udstillet alene i holdet 5-6 mdr.

Det startede helt fantastisk ud med Mango, som fik 23 point, og var alene i holdet. Mango imponerede desuden med et rigtig flot temperament, da hun var helt alene i holdet, men klarede det til ug.

Lucca fik desværre en sidste plads i holdet og 22 point. Vi var dog udmærket klar over, at Lucca var til den lille side. Lotus fik en 4. plads i et hold på 5 og 23 point – vi synes Lotus er en super fin kvie, så vi havde måske håbet på mere, men holdet var super stærkt og konkurrenterne taget i betragtning, kan vi ikke tillade os at være utilfredse. Man kunne dog ikke undgå at bemærke, at det var Luccas og Lotus’ første gang til dyrskue, da de var meget nervøse. Derfor var det en udfordring at præsentere dem flot. Vi er lidt skuffet og utilfredse med deres dårlige opførsel. Til hverdag er de nogle af vores mest velopdragne kvier, og de viser meget stor tillid. Vi håber, det var debut-nervøsitet, og at de til Landsskuet i Herning viser en bedre opførsel.

Grunnet Kappa viste til gengæld, at hun er en rutineret dyrskuekvie, som denne gang var på sit 4. dyrskue. Hendes opførsel var fantastisk, og hendes ydre var noget dommeren Jakob Ravn kunne lide. Hun blev derfor tildelt ærespræmie og bånd for bedste ældre kvie. Hun løftede derfor også titlen fra sidste år, hvor hun blev bedste yngre kvie i Horsens. Desuden bør hun roses for hendes opførsel. Sidste år i Horsens var hun tydeligt nervøs – akkurat som Lotus, i samme familie – men i år var hun roligheden selv. Vi håber det går ligeså med Lucca og Lotus.

Honey og Julle har begge været udstillet henholdsvis 6 gange, og derfor var det også en sand fryd at have dem med på dyrskuet. Honey fik 22 point og blev sidst i et hold på tre. Vi vil være ærlige og sige, at vi havde håbet på 23 point til Honey, men dommeren bestemmer. Julle var alene i holdet og fik 23 flotte point.

Alt i alt er vi super tilfredse med dyrskuet. Der var nogle få ”men’er ”, og dem håber vi på at få rettet til Herning.

I forhold til vores charme offensiv i samarbejde med Horsens Landmad, så synes vi, det gik over al forventning - især om fredagen hvor vi havde Damgaard Mirakel med hos Horsens Landmad. Han solede sig i opmærksomheden hele fredag, og vi synes, at han var en super repræsentant for limousineracen. Om aftenen skulle Mirakel hjem til sin mor, og derfor måtte han ikke - på grund af veterinærregler - komme igen om lørdagen. Derfor overtog Mango rollen. Hun var dog ikke så glad ved at være væk fra sin mor, så hun var kun på Horsens Landmads stand om formiddagen - dog nød hun resten af dagen opmærksomheden fra folk der passerede hende og hendes mor.  

Dyrskuedyr blev vasket

Selvom Marie læser til prøver og Maria som en overraskelse vil fejre, at Jakob nu kan kalde sig økonom (hvilket vi er MEGET stolte af) flytter Horsens dyrskue sig jo ikke. Så de køer, kvier og kalve, der skal med, er blevet vasket og klippet.

Selvom der ikke har været meget regn siden de kom ud, var alle overraskende lidt beskidte. Nu glæder vi os til dyrskuet og håber på, at det er dmi og ikke tv2, der har ret med vejret. 

Vinterfoderet er nu på lager

04/06/16

Det danske sommervejr er blevet brugt på at lave vinterfoder hos Damgaard Limousine. Det blev til 213 wrap bundter (cirka 530 kg pr stk.) af forhåbentlig super kvalitet. Vejret har drillet lidt, men ellers ser det i hvert fald ud, som om kvaliteten er i top.

Vi glæder os meget til at få taget foderprøver om en måneds tid, således vi får kvaliteten at vide. Det er yderst afgørende for omkostningerne til foder i den kommende vinter, hvor høj kvaliteten af wrappen er. 

For god ordens skyld kører vi selvfølgelig ikke på vejen med bundter, der ikke er spændt fast. I tilfælde af, at vi skal på vejen, bliver de spændt forsvarligt fast. Heldigvis kunne vi køre stille og roligt hjem over marken, og bundterne er sat strategisk korrekt, således de låser hinanden. 

Dyreskue fornemmelser

Trods Maria, Marie og Jakob har travlt med årsprøver og eksamen, flytter dyrskuet sig jo ikke. Så weekenden har budt på træning med køer, kvier og kalve. Mango og Mirakel, som begge skal være kælekalve, har været ude i haven, så de kan vende sig til at være væk fra deres mødre. De nyder det begge, og er trygge, når bare Maria og Marie er der. Som billedet viser, bliver man træt af at træne og opleve noget nyt.

Desuden er der blevet begyndt på den boks, som de 2 kalve skal stå i oppe ved Landmad  Horsens på dyrskuet.  Ligeledes er der blevet ryddet op i dyrskuekassen, som har fået malet logo på, samt nedskrevet en laaaaang liste over de ting vi mangler. Når der står så meget dyrskue på ”programmet”, kan vi alle her hos Damgaard Limousine mærke, at glæden og forventningen til dyrskue er stor.

25/05/16

Marinus kom til verden

25/05/16

I går fik vi endnu en kalv. En tyrekalv efter Østergaard Flamme på en af vores krydsningskøer. Denne kælvning var det sidste levn fra sidste års forfærdelige vinter med 7 døde kalve. Sidste år fik koen et kejsersnit og alligevel døde kalven - men i mangel af hundyr blev hun insemineret igen. Derfor frygtede vi i år også, da hun gik 14 dage over tid. I mandags valgte vi så at sprøjte hende og på den måde at sætte fødslen i gang. Jakob havde heldigvis tid til at komme hjem fra Århus, nu da vi kendte fødselstidspunktet ret præcist, og det var heldigt. På trods af Flamme har et rigtig godt fødselsindeks vejede Marius hele 51 kg, da han kom til verden, og Perle (moderen) havde brug for hjælp. Men med hjælp kom kalven godt til verden.

Perle måtte i dag have hjælp til at komme af med efterbyrden, og derudover skulle hun have noget smertestillende, hun har tydeligt haft ondt! Perles smerter har også gjort, at vi måtte hjælpe Marius med at drikke den første dag, men som i kan se billedet går det (næsten) helt af sig selv nu. Desværre har vi før oplevet, at det, at sætte kælvningen i gang kan give problemer både i forhold til kalvens evne til at drikke, men også i forhold til efterbyrden.

Men alt i alt er vi er super glade for at være ovre det sidste levn fra forrige vinter. 

Køerne lukkes ud og kilo smides

15/05/16

I går lørdag lukkede vi hos Damgaard Limousine køerne på græs. Dette er en festdag - vi elsker når dyrerne er på græs i deres rette element. Og om muligt tror vi, at de elsker det endnu mere. Derfor kan man selvfølgelig også spørge sig selv, hvorfor vi ofte er blandt de sidste, som lukker dyrerne på græs?

Vores holdning er dog, at der skal være græs nok til køerne, når de kommer ud. Når først dyrerne er ude, synes vi ikke de skal fodres indenfor længere - de skal have lov at spise, som de har lyst til udenfor. Hvis vi lukker vores køer ud for tidligt vil det medføre, at vi har for lidt græs hele sommeren. Selvfølgelig ønsker vi heller ikke, at græsset bliver for højt, inden de kommer ud, da det så går til spilde. Det er et spørgsmål om timing - den forsøger vi selvfølgelig at ramme. Derudover vil vi heller ikke lukke dem ud før nattetemperaturerne er et stykke over nul grader. Især kalvene ønsker at være inde, når det bliver koldt, mens de gamle køer har en tendens til at blive ude. Dette gør, at kalvene går med de ældre ud på grund af flokinstinktet. Derfor holder vi nogle gange vores limousiner indenfor lidt længere end naboerne. 

Selve det at lukke køerne ud griber vi også an lidt anderledes end mange andre. Vi tager det stille og roligt. Det hele starter først i april. Her laver vi en lille indhegning, som kalvene kan gå ud i og lære tråden af kende - på den måde har vores kalve (forhåbentligt) lært tråden at kende, inden vi lukker dem ud. Herefter tager vi en ko af gangen, oftest starter vi med førerkoen, som i vores tilfælde er Borre Es P. Hun var også den første ude i går, som det kan ses på billederne. Vi lader køerne være ude 5-20 minutter, inden vi lukker den næste ud. På den måde undgår vi overophedede situationer, og det hele forløber stille og roligt. Som en sikkerhed giver vi alle kalve grime på med et stykke reb i, således kan vi fange nemt fange dem, hvis uheldet er ude og de ender på den forkerte side af tråden. Rebet bliver selvfølgelig hurtigt fjernet, så snart vi har set kalven er rolig og har tjek på tråden - selvfølgelig er dyrerne under opsyn, så længe de går med reb. 

I år var vi rigtige glade for dette reb på kalvene; en af vores søde kalve, Damgaard Michelin efter Damgaard Honey P, blev klemt op i hjørne af indhegning mellem to køer, som havde en mindre magtkamp. Han blev presset ud på den anden side af tråden, fik stød og stressede. Rebet gav os mulighed for nemt at fange ham igen og få ham ind til mor. Herefter blev vi ude ved ham til han var faldet ned igen og kunne få rebet af. 

Her på siden kan du se både billeder og film af køerne, der bliver lukket ud.

God pinse til alle fra Damgaard Limousine!

Det nyeste skud på stammen

12-05-2016

Når vejret er så sommerligt, glemmer vi helt at dele nyheden om endnu en tyrekalv med jer. I tirsdags kom denne dejlige lille mand på billederne til verden. Mor 84 er en af vores rigtig rare køer, som har et rigtig godt fødselsgen. Hele hendes generation (dvs. hende og hendes mor) er "hurtigt"-fødende, hvormed vi mener, at der ikke går længe efter, at vandkalven er gået før kalven er blevet født. Desværre er 84 ikke en af vores papirdyr og hun har da også sine mangler, men alligevel har hun smigret sig ind på Maria, hvorfor hun den dag i dag stadig er at finde i besætningen. Men det er en historie gemmer vi til en regnvejrsdag. 

Lille manden, hvis navn er Matrix, havde en startsvægt på 48 kg. Han var ligesom de andre kalve vi har fået i år super frisk. Allerede inden for to timer var han på benene og i gang med at drikke. Her kan man også se forskellen på en kvie og en mere garvet ko, idet 84 (en garvet ko) stod stille og forsøgte på bedste vis at fortælle sin søn, hvordan man nu lige drikker. Alt i alt en dejlig dag når der kommer nyt liv til på gården.

Fortsat god forårsaften  

 

Solskinshygge i haven med Mango og Mirakel

08-05-2016

Afslutningen af en varm og solrig kristihimmelfarts ferie, hvor Jakob og Maria var hjemme, blev benyttet på kvalitetstid med nogle af vores dyreskue kalve. I et tidligere indlæg blev det beskrevet, at Damgaard Mirakel skal med til dyreskue som "kæle-kalv" hos Horsens Landmads standen. Dog kan Mirakel ikke få lov at komme hjem om til sin mor om natten ifølge 7-dages reglen*, hvorfor vi har valgt, at Damgaard Mango overtager rollen som "kæle/selfie-kalv" om lørdagen. Derfor har de to kalve allerede nu godt af at vænne sig til at komme væk fra mor samtidig med, at de får lov at komme uden for staldens fire vægge og få bekendskab med andre omgivelser. Som billederne viser nød de begge vejret og fik da også guffet sig lidt græs. Man kan godt se at Mirakel er i familie med Risvang Githa, idet tingene bliver taget stille og roligt, og det man ikke når i dag når vi nok i morgen. Mango derimod er mere temperamentsfuld og skulle lige se haven an, inden hun da også slappede af som billederne også viser. Alt i alt endnu en skøn søndag i køernes selskab. Vi håber i alle har haft en dejlig forlænget weekend. 

 

* 7 dages regel er en regel ved Horsens Dyreskue, hvor det fremgår at der skal gå mindst 7 dage mellem et dyr deltager i dyrskue (dvs. det er ikke muligt at have samme dyr på dyreskue 2 dage i træk, hvis det har forladt pladsen i mellemtiden) 

Børne og Mulle - en slægt for sig selv...

30-04/16

Natten til torsdag blev besætningen beriget med den tredje kviekalv i denne sæson ud af 14 (!) mulige… Det var en af vores krydsningskøer, der uden problemer fødte Mulle - en Get It-kalv på 43 kilo.

At det blev en kvie er ekstra dejligt af to grunde. For det første er vi glade for at få et muligt hundyr at indsætte i besætningen, da vi jo ligefrem ikke har så mange at vælge imellem i år…

Derudover er det dejligt, at netop denne ko, fik en kvie, da hun efterhånden er ved at være op i årene. Koen, ”Børne”, må siges at have en helt særlig plads i vores hjerter - og da især Maries. Børne er 1 meter og 30 høj, meget lille og tilmed en krydsning af Limousine og Simmental; ikke nogen blanding, som ligefrem burde give et lille dyr… Det skal dog dertil siges, at hendes afkom er fuldt ud tilfredsstillende - hun leverer kalve med årsvægte på +600 kg hvert år. De har heldigvis ikke arvet den lille størrelse…

Børne stammer fra Jettes far, Johannes Jensens, besætning. Vi købte i sin tid hendes mor derfra - en stor, rar og helt fantastisk ko. 

Hun fik navnet ”Børneko”, da både Jakob og især Marie havde et fantastisk forhold til hende. Hun var så sød og kærlig og gjorde aldrig en flue fortræd - en rigtig ”børne-venlig” ko. Marie var over-lykkelig, da hendes sidste kalv blev en kvie, efter de sidste mange havde været tyre - ”børne-slægten” var sikret.

Glæden var derfor også stor, da Børne nedkom med Mulle - nu er denne slægt sikret endnu en gang. Mulle har haft lidt startvanskeligheder i form af ikke helt kunne finde ud af at patte. Som nævnt er moderen ikke så høj, så yveret sidder langt nede, og det er derfor lidt af en udfordring. Mulle er dog ved at komme efter det og kan nu både patte en stående og liggende mor - som et af billederne viser har Marie lært hende at patte en liggende Børne, hvilket faktisk passer begge parter glimrende.

For os handler det at have limousiner ikke kun om dyrskue og avl. Som ovenstående historie udtrykker, er glæden og fornøjelsen ved de enkelte dyr det altoverskyggende faktum - dette er grunden til, at vi har en krydsning som Børne i besætningen. Vi vil i de kommende måneder bringe historier om udvalgte dyr i besætningen; heriblandt vil også Børne være.

Møgvejr er hyggetid...

28/04/16
"Når vejret er så dårlig gider vi da bare slet ikke ud.... så vil vi meget hellere ligge her og hygge med vores søskende."

Sådan ligner det lidt vores kalve siger. Det har desværre lidt lange udsigter før de kommer ud med dette danske forårsvejr. Vi krydser dog fingre for at vejret snart bliver bedre således limousinerne kan komme på græs. Både de og os syntes det er rarest med limousiner på græs, men indtil da, må det hvis bare være hyggetid... 

Haha, jeg skal på dyskue - den havde I ikke set komme... :-)

24-04/16

Haha, jeg skal på dyrskue - det I ikke set komme... :-)

Så kom dagen, hvor Mirakel kom over de 100 kg. Han er nu 87 dage og vejer 101 kg. Det er ikke så galt endda - godt nok skulle han gerne veje 160 kg, men når man begynder livet med en startvægt på 26 kg og en efterfølgende navlebetændelse, så er det helt ok.

Han er stadig vores kæledække, og han mener/ved bestemt, at han er noget særligt. Mor Githa har fået et dårligt ben, så de er for tiden i boks. Dette nyder Mirakel dog bare, for så er der jo ikke andre kalve til at tage opmærksomheden...

Vi har benyttet bededagsferien til at have Mirakel lidt udenfor i grime. Dels for at han kunne nyde solen, lære at gå og ikke mindst fordi han skal vænne sig til at være fra mor Githa i længere tid af gangen. Han skal ikke tages fra endnu, men han skal med på Horsens Dyrskue om et par måneder uden mor Githa.

 

Mirakel har nemlig fået en god veninde - Heidi Klixbüll som 1/3 2016 åbnede Landmad i Horsens. Heidi har en stand på Horsens Dyrskue, og Mirakel vil sammen med Heidi være at se på standen. Han vil stå i en boks, så alle kan komme til snakke med ham, og så skal han selvfølgelig være en reklame for limousiner. Mirakel skal selvfølgelig, ligesom andre dyr, igennem dyrlægekontrol inden dyrskuet.

Heidi sælger limosinekød i sin forretning, Landmad, i Horsens. Han er begyndt at spise al foder, men vil under dyrskuet være hjemme ved mor Githa om natten . Mirakel skal stå ved Heidi, fordi hun sætter dyrs velvære højt. Hun forstår, at vi har lagt så mange timer og penge i at redde Mirakel. Vi ved bestemt godt, at nogen ryster på hovedet af os. Det er utallige timer, vi har brugt på Mirakel, og økonomisk kan det slet ikke gå. Vi mener dog, at det stadig har været og er det hele værd.

At få øjenkontakt med Mirakel hver dag, er tak nok. Og da Heidi har samme indstilling som os, overlader vi ham trygt til hende et par timer.

Endelig forår

Alt handler trods alt ikke om limousiner. Nu har vi langt om længe fået lidt forårskuller og er begyndt at lave såbed klar til vårbyg, der bliver sået imorgen. 

Men hos Damgaard Limousine skal det hele helst have lidt med limousiner at gøre, så til kaffe var der lagkage efter en dag i marken - og det var selvfølgelig med limousiner på. 

God bededags ferie til alle fra Damgaard Limousine

Kalvene kan nu gå udenfor

10-04-2016

Nu må det være på tide med en opdatering, omkring hvad der sker på gården. Siden slutningen af påskeferien har vi haft lukket porten op og gjort det muligt for kalvene, via kvalskjulet, at gå udenfor. Her har vi lavet en lille indhegning, så de har en mulighed for at komme ud og lære tråden at kende. Vi synes selv, det er en god måde at lære vores kalve tråden på, idet det kan gå i deres eget tempo uden at de også skal kæmpe med at have grime på (hvilket vi tidligere har gjort). Dette har vi haft stor succes med, når vi har lukket køerne ud, idet kalvene allerede virker mere sikre på hvor tråden er. På den måde kan vi også sove roligere om natten uden den helt samme frygt for, at en kalv er løbet gennem tråden. Vi har dog stadig øjne på kalvene de dage vi lukker ud, men det kræver ikke samme mængde arbejde at lukke køer ud som tidligere. 

Som billedet også viser, så nyder kalvene når vi lukker op om morgenen, hvor de skynder sig ud og "dufter til blomsterne" og smage lidt på det græs der er kommet frem. Vi ser frem til at vejret går det muligt for resten af besætningen at komme ud, fordi hos os elsker vi Limousiner på græs. Fortsat god søndag herfra Damgaard Limousine. 

 

 

Damgaard Mille er kommet til verden

03-04/16

Damgaard Mille, en lys og frisk Vollier-kviekalv på 50 kg, er kommet til verden. Fredag morgen blev besætningen beriget med den anden kviekalv i denne sæson ud af 13 mulige, hvilket vi og Damgaard Mango er meget glade for - hun har langt om længe fået en "veninde"... ;-)

Vandkalven gik på Grunnet Hippie kl. 03:45, og kl. 04:15 kom Mille til verden. Hvad der er næsten mere er utroligt, er, at Mille allerede stod op et kvarter efter, og derefter pattede hun uafbrudt i en time. 

Moderen, Grunnet Hippie, er som førnævnt her på hjemmesiden haleløs, og det er ingen hemmelighed, at vi forventer os meget af kalven her. Hippies sidste afkom, Damgaard Lotus P, er vi fuldt ud tilfredse med, og temperamentet i denne familie er ikke til at tage fejl af - det er nogle helt igennem skønne dyr. 

 

 

og klargøring til dyrskuemøde er påbegyndt

Udover at give en masse opmærksomhed til Mille og Hippie er weekenden også gået med at gøre klar til det dyrskuemøde, som vi skal holde på tirsdag d. 5. april. Der er blevet klippet ben og hale på kvierne Lucca, Lotus og Kappa og køerne Julle og Honey. 

Vi betragter som en god "oplevelse" for dyrene - både at blive klargjort, men også at der kommer andre og beskuer dem. Specielt kvierne Lucca og Lotus nød godt af klargøringen; de har endnu ikke været på dyrskue endnu, og vi gør meget i, at "udsætte" dem for nye ting, således at de bliver rustet bedst muligt til sommerens dyrskuer. 

 

07/03/15

Lille ny tyr og glad mor

07/03/15

I dag fik vi en lille Flamme-tyr på en af vores køer uden stamtavle. Alt gik fint - vi hjalp dog lige kalven ganske kort, da den skulle drikke første gang.

Den lette kælvning i dag, og at koen er glad ved kalven betyder specielt meget for os. Som I også kan læse på hjemmesiden, havde vi sidste år rigtig meget bøvl med kælvninger, og det endte ud i, at vi manglende intet mindre end 7 kalve (ud af 18!). 
Sidste år var denne ko kvie, og hun var en af de uheldige, som mistede en kalv. Hun havde en børslyngning, som vi opdagede for sent - ganske enkelt kunne vi ikke se, at hun var gået i kælvning. Da vi opdagede problemet fik vi selvfølgelig fat i dyrlægen, men vi nåede ikke at få kalven ud, inden det var for sent.

Vi valgte at beholde kvien, da vi på det tidspunkt allerede havde slagtet flere hundyr, der havde fået en død kalv, og vi stod i den situation, at vi ville mangle hundyr, hvis vi slagtede flere. 
Desuden har koen et supert temperement og hendes familie avler super godt og har fantastisk produktionsegenskaber. 
At kælvningen i dag gik så fint, er for os et bevis på, at tingene går bedre, og det er vi rigtig glade for. Det gør det endnu sjovere at have limousiner!

Ene kvie blandt 9 tyre

Kælvningssæsonen hos Damgaard limousine har indtilvidere været ganske ud over det sædvanlige. Ud af de ti kalve, der hidtil er kommet til verdenen, er kun én af disse en kvie – Damgaard Mango. Det ser dog ikke ud til at Mango er ked af tilværelsen, men derimod nyder alle sine ”brødre”, når de alle ligger i en stor klump i kalvskjulet. Som hidtil eneste kvie får Mango, der nu vejer 112 kg, også mere opmærksomhed fra os, da vi håber på at kunne få hende med på dyreskue til sommer.
Opmærksomheden har også gjort, at Mango er ved at blive en rigtig lille prinsesse, og som alle prinsesser er Mango glad for sig selv, hvorfor det selvfølgelig skal dokumenteres gennem billeder af sig selv – selfies!

Du kan følge med i Mangos selfies her og vi forventer stærkt at kunne vise hende frem til sommer på dyreskue!

28/02/16

Kåring

28/02/16

Hos Damgaard Limousine fik vi i dag kåret vores køer. To nye Bavardage-køer (Damgaard Jennifer og Julle) skulle kåres for første gang. De blev kåret til henholdvis 84 og 85.

Derudover valgte vi at kåre tre køer om - både Boest Fortuna og Grunnet Hippie steg med 1 point, til henholdsvis 83 og 86. Damgaard Honey, som er mor til Damgaard King, der netop er udtaget til sædtapning, blev også kåret om og steg fra 85 til 87 point. 

Vores højest kåret ko er stadig Borre Es P, som er kåret 88. Vores kårings gennemsnit er 84,77 og inkluderer kun vores køer med fuld stamtavle. 

Damgaard Limousine - ikke kun dyrskue

26/02/16

Hos Damgaard Limousine har vi ikke kun dyr til dyrskue - for os er en vigtig del også kødproduktion - og dyr med fuld stamtavle og fransk afstamning klarer sig ikke altid bedst. En kvie fra en ældre ko (som dog er 100% limousine) har netop fået en årsvægt på 587 kg! Dette er ihvert fald topscoren hos Damgaard Limousine hvad angår årsvægte for kvier. Kviens far er insemineringstyren Get It. Ekstiørmæssigt ser kvien også fint ud - hun er selvfølgelig en kødbombe, svejer en anelse i ryggen og har lidt grove lemmer!

En ko, som kan avle sådan en kvie er vi utrolig glade ved, og temperamentet er selvfølgelig også bare iorden!

God weekend til alle fra Damgaard Limousine!

 

 

Damgaard Lotus P

22/02/16

Damgaard Lotus fylder år

22/02/16

Hos Damgaard Limousine har vi glemt en fødselsdag. Vi var sikre på, at Damgaard Lotus P fyldte år d. 22. febuar, men vi fandt ud af det ikke passede. Hun fyldte faktisk år d. 13. febuar, hovsa. Men et forsinket tillykke til Lotus og opslag til jer.

Dagens vægt, et år og en uge gammel, er 565 kg. Kvien er pollet, og vi synes, at hun ser godt ud. God kødsætning bagtil og i ryggen. Derudover er Lotus en herlig og ilter kvie, som elsker at blive arbejdet med. Hun nyder virkelig, når Marie har hende ude. Dog er hun også en lille spilopmager, der virkelig er gang i, men hun yderst trofast og kommer altid og snakker.  

Damgaard Lotus P kan selvfølgelig ses til dyreskue i Horsens og Herning til sommer. 

Mirakel lever livet som udbryder

20-02-2016

På en sådan trist og grå lørdag, må det være oplagt med en opdatering fra Damgaards lille Mirakel. Mirakel lever i bedste velgående og er en super frisk kalv, der udvikler sig mere og mere for hver dag, der går. Han vejer nu 42 kg, men for os er han stadig lillebitte, hvorfor vi næsten ikke kan lade være med at passe og pleje ham. Det skal dog understreges at den lille fyr også i den grad kan være en lille bølle, som efterhånden synes at bokslivet er for kedeligt. Mirakel pga. sin lille størrelse, har fundet ud af hvordan man bryder ud af boksen gennem tremmerne (som billedet viser). Når han først er ude af boksen får den ikke for lidt – op og ned af fodergangen og rundt i hele stalden. Normalt ville kalvens mor være noget utilfreds, men mor Githa står pænt i boksen og siger egentlig ikke det store – vi har en ide om, at hun måske nyder lidt aflastning og frihed.  
 

 

Githa var lige så rolig i onsdags, da den lille spiravit for første gang var i grime. Her fik vi en lille utilfreds og sur Mirakel at se - når det ikke lige går efter hans hovede, kan man lige så godt blive knotten. Denne adfærd kender vi dog fra mor Githa, hvorfor sønnikens adfærd ikke kom bag på os. Dog varede det ikke længe før han igen blev den lille kære Mirakel som vi kender. Han begyndte så småt at acceptere at være i grime os Marie. 

At få en kalv som Mirakel har været og er en fantastisk og livsbekræftende oplevelse. Når vi ser ham løbe rundt, giver de utallige timer, som er lagt i ham, mening og den lille fyr vil altid stå som noget helt særligt og uforglemmeligt hos Damgaard Limousine. 

 


Nedstående video viser Mirakel i hopla efter at have brudt ud.

Damgaard King udtaget til sædtapning

14/02/16
Som nogen tilsyneladende gættede – eller måske vidste – så fik Damgaard Honey – og mor Jette - blomster fordi hendes kalv DAMGAARD KING ER BLEVET UDTAGET TIL SÆDTAPNING EFTER ENDT AFPRØVNING PÅ ÅLESTRUP AVLSSTATION.
Damgaard King blev købt af Dansk Limousine Forening i sommeren 15, og han er nu udtaget til sædtapning. For os er dette noget af det største, vi kan opnå, og vi er rigtig rigtig glade og stolte. Specielt fordi King er søn af det første hundyr med fuld stamtavle, der er født hos Damgaard Limousine - dette gør os kun endnu mere glade!
Lige fra King kom på Ålestrup Avlsstation har vi været rigtig stolte af hans resultater. Han startede som lyn og torden med en tilvækst på godt 2400 gram/døgn, og er så stille og roligt faldet til 1957 gram/døgn. Til gengæld har en fået en super god længde – med super kødsætning i ryggen, og han har bibeholdt et rigtig flot eksteriør. Dette er egenskaber, som ligger meget tæt op af hans mor og mormor.
Han er bedste individ afprøvede limousine på Ålestrup de sidste år!
Vi håber bare, at hans sæd er fryseegnet, og vi glæder os rigtig meget til at få ham i inseminørens spand.

Hvorfor mon Damgaard Honey fik blomster idag?

Hvis du vil vide hvorfor Damgaard Honey fik blomster og ekstra ros idag - så vil vi opfordre til at følge med her på siden imorgen søndag. Der vil vi nemlig afsløre hvorfor. 
God lørdag aften fra Damgard Limousine. 

Damgaard Jennifer får kalv med hjælp fra mor Githa

13-02-16

Lørdag formiddag fik Damgaard Jennifer en tyrekalv. Vandkalven gik lidt i otte, og med en anelse hjælp kom Damgaard Mickey til verden kl. 11:00. Blot ti minutter efter var han oppe at stå, forholdsvis sikkert og godt en time efter pattede han. 

Det må siges at være en super fødsel taget i betragtning af, at det var Jennifers første kalv, og at hun de sidste par dage har været syg med lungebetændelse. 


Heldigvis nåede hun at blive feberfri fredag eftermiddag, og hun er "blot" meget træt og udmattet nu.

Jennifer fik da også hjælp under hele fødslen af sin mor, Risvang Githa. Hun går sammen med sin kalv, Damgaard Mirakel, i boksen ved siden af og da Mickey var født, var hun hurtig til at stikke hovedet ind og hjælpe Jennifer med at slikke ham. Dette ses også på billedet ovenover - et rigtig familiebillede af mor og datter med hver deres kalv. 

Nu nyder Mirakel livet

12-02-16

Damgaard Mirakel, som nu er 15 dage, lever fortsat i bedste velgående. Han har nu lært at patte alle fire patter selv, uden hjælp, og han springer dagligt rundt i boksen, frisk og livsglad.

Sidste weekend bød dog på et par udfordringer for den lille fyr. Lørdag eftermiddag anede vi, at han ikke var så frisk som ellers. Han havde tydeligvis problemer med maven, var en anelse snottet og søndag morgen havde han feber. Vi ringede efter en dyrlæge og fandt ud af, at han havde navlebetændelse. Han fik febernedsættende, medicin og vitaminer, hvilket vi allerede mandag morgen kunne se virkningen af.

Mandag aften var han igen frisk - om muligt endnu mere end han nogensinde har været. Dog manglede han stadig at lære og patte bag-patterne - for-patterne blev hurtigt tømt, og han fik derfor ikke tilstrækkeligt. Vi begyndte derfor søndag aften at hjælpe ham med bag-patterne, hvilket vi kunne se resultatet af onsdag. 

 

Vi har de sidste uger haft megen fornøjelse af vores kamera i stalden. Det er guld værd at kunne lukke op for computeren, og se hvordan det står til og finde ud af om han drikker ofte nok, osv.

Vægten påviser også fremgangen hos den lille fyr; tirsdag aften vejede han 31 kg og i dag, fredag aften, vejer han 35 kg. Det er dejligt bekræftende at se denne udvikling, og vi nyder at se Mirakel blive større.

På blot to uger har den lille fyr fået en hel speciel plads i vores hjerter - og han nyder da også menneskelig omsorg. Så sent som tirsdag aften, da han skulle vejes, bar Karsten ham fra boksen og ned på vægten. Dette nyder han tydligt, og slapper helt af i favnen på Karsten, som billedet ovenover viser - det er lidt som om, han siger: ”Det er da egentlig meget dejligt, sådan at blive båret frem og tilbage.”


I aften fik han, mens hans mor spiste, lov til at løbe rundt i stalden, hvilket han nød fuldt ud. Han fik udforsket hele stalden og hilst på de andre køer på fodergangen, som et af billederne også viser. 

Damgaard King Damgaard King Damgaard King Damgaard King

Besøg på Ålestrup

I går var vi en sidste gang oppe og besøge Damgaard King på Ålestrup. Hans afprøvning er afsluttet, men det er endnu ikke bestemt, hvad der skal ske med ham - derfor går han forsat på avlsstationen. Vi ønskede, at se ham en sidste gang, da vi er rigtig stolte af hans resultat, og vi synes han ser godt ud. Især må det nævnes, at han har en super god længde. 
Der er to andre limouisner tilbage i hans hold og dette er begge super gode limousinetyrer! Specielt er alle tre tyre i holdet meget rolige og alle ønsker kontakt med besøgende. 

Du kan se hans slutopgørelse ved at klikke her

01/02/16

Damgaard Mirakel ser ud til at blive en mirakuløst tilfælde

Damgaard Mirakel lever forsat i bedste velgående, er nu flere gange dagligt oppe og gå og tager virkelig ved når han får mælk fra mor.

Han mener dog han har to forældre, hans mor som giver mælk og hans far, Karsten, som hjælper ham med at drikke. Efter Karsten har sat ham til patten prøver Karsten at trække sig tilbage, så Mirakel selv lærer princippet, men Mirakel kikker blot tilbage på Karsten og brøler så højt den lille tyr kan - vi er ret sikre på, at han siger:
"Hov hjælp, jeg er ikke færdig med at drikke".

Men stille og roligt ser vi fremgang og Mirakel formår nu selv at komme til begge forpatter og har også taget et par kilo på. Vi er glade!

Damgaard Limousines Mirakel

28-01-2016: 

Torsdag den 28 januar blev en begivenhedsrig dag hos Damgaard Limousine. Risvang Githa, Damgaards, og især Maries, elskede ko, som oprindelig var sat til at kælve den 24. februar gav alle på gården noget af en oplevelse, hvor Maria og Jakob kom susende fra Århus som hjælpere. Torsdag morgen, hvor Karsten var oppe for at fodre, opdagede han gule, betændelseslignende klatter liggende bag Githa. Dette gav os en forfærdelig mistanke om en kalv i forrådnelse inde i koen, hvilket vil betyde, en nødvendig aflivning koen, idet der går forrådnelse i hende også. Derfor blev dyrlægen hurtigt ringet op. Vi fandt hurtigt ud af at kalven ikke var i forrådnelse, hvorfor næste antagelse gik på en død kalv, idet hun allerede går i fødsel en måned for tidligt (det skal nævnes at en sådan oplevelse, havde vi desværre med Githa sidste år). Men imod alles antagelser fortæller dyrlægen, at kalven er i live, og at koen er gået i fødslen. Githa føder en levende tyrkalv på omkring 26 kg. 

Allerede da føltes det som om heldet tilsmilede os, idet kalven var i live. Desværre var heldet herefter ikke med os, da alt egentlig går galt. Den ellers så rare Githa, som Marie næsten kan lægge sig under maven på uden problemer, farede hen mod os og sparkede voldsomt efter os, når vi forsøgte at få kalven til at patte. Efter længere kamp måtte vi opgive, hvorfor vi var heldige at få råmælk fra Bent Pedersen og Peter Baymler, som vi så kunne forsøge at få i kalven. Heller ikke dette var en let opgave, men med gentagne forsøg og hjælp fra Aksel Givskov fik vi med sutteflaske og sonde et par liter i kalven. Sonden blev brugt for at sikre, at der kom mælk ned i maven og ikke i lungerne. Fredag aften af-malkede vi Githa for at lette presset på hendes patter og håbede på, at kalven og hende måske kunne finde ud af det. 

Men allerede fredag aften begyndte det at vende - kalven, efter vi havde hjulpen den med at stå op, stod i længere tid selv. Githa begyndte at ligne sig selv, idet man bedre kunne gå ind til hende. På dette tidspunkt havde kalven endnu ikke pattet Githa.

I dag, den 30 januar, er vi alle ved Damgaard Limousine begyndt at tro, at den lille kalv klarer skærene. I løbet af dagen er han begyndt selv at kunne rejse sig og søge efter patterne hos sin mor. Desværre har den ikke helt haft heldet med det selv. Desuden er Githa faldet så meget ned, at vi er i stand til at hjælpe kalven med at patte, ved at sætte den til hendes patter og få munden om hendes relativ store patter, alt dette uden at hun løfter ben efter os. Det har været nogle hektiske dage, hvor målet torsdag morgen gik på at redde koen, hvor vi nu kan sige, at både mor og dreng har det godt, trods han er en mdr. for tidlig født.

Man kan da virkelig sige, at der er tale om et sandt MIRAKEL, hvilket også var hvad Marie synes, han skulle hedde. Hun var i skole hele torsdag, men undervejs fik Jette en SMS-besked der lød: ”Han skal hedde Mirakel”. Vi glæder os til at følge Damgaard Mirakel.   

FØLG ENDELIG MED FOR OPDATERINGER OM MIRAKEL 

12 timer, to kalve

27/01/16

I går var en begivenhedsrig dag i stalden. Tidligt om morgenen fik en af vores gamle køer (uden fuld stamtavle) en Slågård Polled Ingmar-tyr.

Der var blevet kigget til koen klokken 04:00, inden Karsten tog på arbejde, og der lignende hun end ikke en, som var i fødsel, men klokken 05:50 stod kalven og pattede - det må da siges at være en tempo-fødsel.

Og en lillebror til Damgaard King

Om eftermiddagen fik Damgaard King, som netop er blevet færdig på Ålestrup med et super resultat, en lillebror. Også dette var en Slågård Polled Ingmar-tyr. Her måtte vi dog hjælpe lidt til. da koen Honey ikke fik helt så gode veer, som man kunne ønske sig i starten, men med hjælp blev også denne kalv født. 

Vi glæder os til at se om kalvene er pollede, da der er 50% chance. 

Hvis andre går og venter på Slågård Polled Ingmar kalve, vil vi oplyse, at man ikke skal forvente Jersey-kalve - kalvene vejede henholdsvis 57 og 52 kg. 

Damaged King på Ålestrup Avlsstation

Damgaard King har afsluttet sin afprøvningsperiode på Ålestrup, og der er kommet resultater på hans afprøvning. Han er kået 88 (gennemsnittet for kåring er 80).

Hans daglige tilvækst blev 1957 gram, hvor den gennemsnitlige limousine har en tilvækst på 1670 gram. Hans LD-areal (tværsnit-areal af rygmuskelen) blev 95.9 og gennemsnittet er 86.9. Herudover er han også positiv på foderudnyttelsen, hvor han bruger 4.71 FE/kg og gennemsnittet er 5.01 FE/kg. 

Dette har givet ham følgende tal (hvor gennemsnittet er 100):
T-tal (Tal for tilvækst): 109
U-tal (Tal basseret på rygmuskel areal, og dermed udtryk for slagtekvalitet): 107
F-tal (Tal for foderudnyttelse): 105

Hans 1-årsvægt blev 674 kg (race gennemsnittet er 616) og hans krydshøjde blev 143 cm (3 cm over gennemsnittet. 

Herudover vil vi gerne prioritere, at tyren har den franske tyr Bavadage som far og den danske tyr Vesterhåb David som morfar - to tyre med et super fødselsindeks, som måske kunne betyde, at der kunne være en potentiel kvietyr i Damgaard King. 
Alt i alt er det en tyr, som vi hos Damgaard Limousine er super stolte af!

KLIK HER for at se hele slutopgørelsen

Opdatering fra Damgaard Limousine

23/01/16

Hos Damgaard Limousiner har vintervejret og eksamner givet lidt travlhed så der har ikke været så mange opdateringer på det sidste, men lidt er der sket.

På billedet til venstre ses det sidste tydelige eksempel på vores hereford-krydsninger. Denne kvie blev slagtet i forrige uge - og vi får ikke flere hvidhovede køer, så det er en del af vores besætning som er slut - hvilket både er med glæde og vemod. For år tilbage så vores besætning ud som på billedet til højre. På trods af de tydelige hereford-aftegn på kvien var hun faktisk kun 12,5 % hereford, og resten limousine. 

 

Men ligesom nogen bliver slagtet bliver andre født. En af vores tilbageværende krydsninger (som dog ikke har hereford-aftegn) fik natten til i onsdags en lille tyr på 38 kilo - den er blevet døbt Damgaard Minus, da den blev født i minus 14,5 graders frost. 

En svær, men nødvendig beslutning

Før jul blev der truffet en meget svær, men nødvendig beslutning omkring et af de mest  elskede dyr i besætningen, Grunnet Flora. Hun blev sendt til slagtning d. 19. december, som følge af en række forskellige grunde. Flora aborterede i juli måned, to måneder for tidligt. Siden da blev hun insemineret gentagende gange, uden held bl.a. pga. cyster.

Den mest betydningsfulde grund til beslutningen var Floras temperament. Hos Damgaard Limousine er vores førsteprioritet temperamentet hos det enkelte dyr - aldrig vil vi gå på kompromis med dette. Flora har altid været en meget bestemt ”dame”, men altid kærlig på en måde, så man kun kunne holde af hende.

Vi har dog haft et par oplevelser med hende, hvor hun har været for grov. Da hun fik sin første kalv i november 2012, var hun meget kælv-syg  og grundet en svær fødsel, blev det en meget dårlig oplevelse for både os og Flora. Dette mærkede Floras sind, men ikke i en sådan grad, at vi vurderede at temperamentet blev sat over styr. Flora var stadig den samme søde og kælesyge ko, som var dejlig at omgås i stalden, såvel som ude i indhegningen. Desværre var det ikke tilfældet det sidste halve år, hvor hun udviste en uheldig opførsel over for både os og de andre dyr i besætningen. Hun var meget hård og brutal over for dem, og skabte en uro i flokken. 

Derudover havde hun en ”ejer-fornemmelse” over de andre dyr, specielt kalvene, og hun tilladte ikke, at vi gik ned i dybstrøelsen for at hente andre dyr. Da det hele gennem de sidste måneder blev gradvist værre, besluttede vi, at Flora skulle slagtes. Det var som nævnt en svær, men nødvendig beslutning - vi vil aldrig gå på kompromis med temperamentet, og de beslutninger som dette kræver, må derfor tages.

Når alt dette er sagt, vil vi altid huske Flora som den dejlige ko, hun inderst inde var - ingen kunne stå for hende, når hun kiggede med sit kønne hoved. Dette sidder i hjertet på os alle sammen, og derfor dykkede julestemningen kraftigt, da Flora - med øremærke-nummeret ”44” - blev sendt af sted. Til gengæld steg nytårsstemningen for alvor, da Floras kvie, Julle, fødte kviekalven med øremærke-nummeret ”144” - Damgaard Mango - natten til d 1. januar (se nyheden fra. d. 1/1-15).

Som det fremgår, er det altid svært at sende et dyr af sted, som man har haft et særligt forhold til, men for os er det vigtigt, at det pågældende dyr har haft det godt gennem hele dets liv, og at vi har behandlet det med værdighed og på bedst mulige måde.

Dette er vores ambition for hvert enkelt dyr, der indgår i besætningen - glæden ved at kunne give det enkelte dyr et godt liv er vores drivkraft og ambition for at have limousiner. 

Mango med kalvedækken

02-01-16
Damgaard Mango har ligesom det nye år fået "en kold start på livet". Der er ikke mange grader i stalden, og med en mor som slikker hende konstant, er det koldt at være en lille nyfødt kalv. Derfor får hun om aftenen kalvedækken på, som hun beholder natten over, hvorefter vi tager det af om morgenen.

Nyt år, Ny kalv

01-01-2016

Det gamle år er gået på hæld, og det nye år er blevet skudt igang. Også hos Damgaard Limousine blev starten på 2016 fantastisk. Omkring 3-tiden i nat blev besætningen beriget med en lille nyfødt kviekalv: Damgaard Mango. Fødslen gik ganske uhindret, hvorfor vi kom op i stalden til det smukke syn af en mor, der slikker sin datter. Mango er en frisk kalv, som stod og pattede, da vi stod op om morgenen. Mango er efter Damgaard Julle og den franske importtyr Ulys MN.  

To år i streg har Damgaard Limousine øget besætningen ved nytår. I 2014 med King (som vi med spænding venter på at få resultater på fra Ålstrup) og nu med Mango, som vi håber at kunne få med på dyrskue til sommer.   
Godt nytår herfra 

31/12/15

GODT NYTÅR TIL ALLE

31/12/15

DAMGAARD LIMOUSINE ØNSKER ALLE ET RIGTIG GODT NYTÅR 
Med et billede af gode minder fra sidste års nytår. Vi fik Damgaard King midt i dronnings nytårstale, idag bliver han færdig på Ålestrup avlsstation. Vi glæder os til de endelige resultater kommer. Du kan læse mere om nytåret 2014 og Damgaard King her på siden, i fanerne "Besætningen" og "Limousine hygge". 

27-12-2015

Damgaard Jennifer fylder år

27-12-2015

I dag blev der atter fejret fødselsdag hos Damgaard Limousine. I dag var det Damgaard Jennifer der fyldte 2 år, og selvfølgelig skulle det fejres med rundtur i stalden og ta-selv kraftfoder. Jennifer er efterkommer af Githa, som har en helt speciel plads i vores hjerter, især hos Marie (se længere nede for deres historie). Her kan man passende sige, at æblet ikke falder langt fra stammen: Lige fra ydre træk i form af racepræg og kødfuldhed til hendes fantastiske rolige temperament. Desværre har Jennifer også fået nogle af Githas mindre fordelagtige aspekter i form af halerod samt mangel på højde.
Om end de mange ligheder mellem mor og datter, udviser Jennifer et exceptionelt racepræg, hvilket referer til hendes hvide plamager omkring mund og øjnene, samt et ”hvidt spejl” på ballerne. Yderligere har hun nogle rigtig gode krydsrammer.

Jennifer har også arvet Githas specielle plads i Maries hjerte, og siger man, at Githa og Marie hænger sammen, må det siges (hvis muligt), at Jennifer og Marie hænger endnu tættere sammen.
Jennifer og Marie har deltaget i mønstring ved adskillige dyreskuer (Horsens og Herning). I Horsens har Jennifer og Marie vundet adskillige gange, og i 2014 vandt de sølv til DM i mønstring i Herning. Det må i sandheden siges, at de har et helt bestemt bånd, hvilket vi også ser i løbet af hverdagen på gården. Når Jennifer ikke mener, at Marie (eller andre for den sags skyld), giver hende tilstrækkelig opmærksomhed, viser hun hendes utilfredshed ved at lege med vandkopper. Her plasker hun med vandet, så der inden længe ligger en vandpyt på fodergangen.

Grundet vanskeligheder med vores vægt, kan vi ikke give en præcis 2 års vægt. Men denne estimeres til omkring 760-780 kg. Vi ser frem til februar, hvor vi venter en kalv fra Jennifer efter Østergaard Flamme. 

GLÆDELIG JUL FRA DAMGAARD LIMOUSINE

21/12/15

Damgaard Lucca 200 dage

21/12/15

Damgaard Lucca er nu 200 dage - hendes 200-dages vægt blev 301 kilo. Dette er vi godt tilfreds med uden at det er exceptionelt. Hun er efter vores bedst kåret ko Borre Es P, som er kåret 88 og Engkjær Get It.

Githa Marie, hygge, Damgaard Limousine Karsten

19/12/15

Marie og Githa...

19/12/15

Når man hos Damgaard Limousine siger Githa, så siger man også Marie, for disse to hænger i sandheden sammen, og da Githa var ude en tur i går, fik vi taget dette billede, og dette er er en god anledning til at fortælle historien. Historien er lang, men også speciel og dejlig. Derfor får I i dag en længere historie om denne ko. I øvrigt vejede Githa (som bestemt ikke er i foderstand) 937 kilo - hun er en "lille" kødbombe.

Githa var vores 3. limousine med fuld stamtavle. Hun blev købt, da hun var 5 måneder fra Risvang Limousine v. Bent Svenning. Det var Karsten og Jakob, som var ude og kigge på hende og nogle andre kvier. De var hurtigt enige om, hvem det skulle være. Selvom vi ikke havde været med i Limousine Foreningen længe, så havde vi allerede hørt om Aedes (Githas far) fantastiske avl, og vi ville derfor gerne have hans gener ind i besætningen. Derudover imponerede Githas temperament os. Da vi ankom, var det første gang, hun havde prøvet en grime, hvilket forårsagede, at hun skabte sig en del. Vi valgte at gå en tur rundt og kigge på de andre dyr i besætningen. Da vi kom tilbage, var hun faldet ned og havde lagt sig. Faktisk var hun faldet så meget ned, at vi ikke kunne få hende rejst op. Det er et temperament og en nervefasthed, som vi kan lide, og vi blev enige om prisen og tog glade hjem. 

Skæbnen ville, at kun Marie var hjemme den dag, som vognmanden kom med Githa, der kun var 5,5 måneder. Vores dygtige vognmand, Holger, lovede at hjælpe Marie (som dengang var 11 år) ind i stalden med Githa. Egentlig var Marie utilfreds med denne opgave, syntes Githa havde et dumt navn og var måske lidt nervøs ved situationen. Da vi andre kom hjem var alt dog ovre, Marie havde brugt nogle timer med kvien, og det var kærlighed ved første blik. Dagen efter gik de frem og tilbage af staldgangen, hvilket de lige siden egentlig har gjort. 

Githa har været udstillet 3 gange og alle gangene deltaget i mønstring med Marie (en enkelt gang også med Jakob - men samarbejdet kom aldrig til at fungerer så godt). Nu har Githas første kvie, Jennifer, overtaget denne post. Githa er i dag blevet en hygge-ko derhjemme, og bliver sjældent trænet ret meget med. Hun kan alt, som hun skal kunne - når Githa skal stille sig med parallel benstilling, trykker Marie hende blot på en bestemt måde på næsen, og så ved Githa, hvad det betyder. Hvordan hun lærte dette, undrer vi os stadig meget over. Githa kommer dog ofte ud af dybstrøelsen og går normalt bare frit omkring og hygger sig. 

Githa er en meget rolig ko, hvilket også giver hende et perfekt temperament til dyrskue, da hun er så utrolig nervefast. Det gør dog også Githa bliver drillet meget med, at hun altid er den sidste som kommer i fang-gitter, eller at hun om sommeren, når flokken skal hjem og drikke, først er hjemme fra marken, når de andre er på vej derud igen. Det Githa ikke når i dag, det når hun i morgen. Den eneste, der altid forsvare Githa (og alle hendes andre dyr (hvilket næsten alle hundyr)), er Marie. 

Sidste vinter havde vi desværre en sørgelig episode med Githa - hun fik en kalv, som blev født en måned for tidlig, og derfor var død. Dette var en utrolig trist dag, og vi glæder os derfor rigtig meget til midt i febuar, hvor vi venter en kalv fra Githa efter den franske importtyr Echec. 

For at opsummere alt det ovenstående, så er Githa bare Githa!

15/12/15

Julle fylder 2 år

15/12/15

I dag fylder Damgaard Julle 2 år - dette skulle selvfølgelig fejres, og hvordan fejres en 2-års fødselsdag bedre end nogle mundfylde ta-selv kraftfoder og en vejning?
Julles 2-årsvægt blev 835 kg. Vi venter en Bavardage-kalv fra hende midt i januar.

Damgaard Lancelot, en krudtugle med fart på...

06/12/15

En af vores små tyre, Damgaard Lancelot, er virkelig kommet godt fra start. Det er en Hero-kalv på vores ko Fortuna, som er polled og virkelig kødfuld. Lancelot er født d. 18/11 og vejede 48 kilo - i dag vejer han 87 kg. Det er en tilvækst på 2,16 kg/døgn - det er meget sjældent vores kalve har så god en tilvækst de første par måneder. I øvrigt er kalven polled.
I den kommende uge bestiller vi en test for at finde ud af om han er homozygotisk polled.

Lancelot har dog godt af noget grimetræning, da han er lidt umulig, når han ser en grime, så derfor er han ofte ude og blive luftet. 

Karsten Laursen Damgard Limousine Damgaard King, Limosuine

Damgaard King på Ålestrup...

05/12/15

Lørdag d. 5 december var der, som altid den første lørdag i måneden, åbent hus på Ålestrup Avlsstation. Denne lørdag tog Karsten og Jakob en tur nordpå for at se til vores tyr Damgaard King, som afslutter afprøvningen den 31/12/15, når han er et år. Pt. har tyren haft en daglig tilvækst i forsøgstiden på 2109 gram/døgn. Dette er vi rigtig godt tilfredse med.

Tyren er en Bavardage-søn, og moderen er Damgaard Honey, som er datter af Borre Es, der var den første limousine med fuld stamtavle, som vi købte. King falder mest ud efter mormoderen Es, som er en super avlsko, der er kået 88. Hun er en stor polled ko, som har rigtig gode lemmer og en rigtig flot og kødfuld ryg - husk, at du altid kan læse mere om vores bedste dyr under fanebladet "besætning".

På grund af afstamningen har vi naturligvis også haft forventninger til King, og dem har han - indtil videre - mere end indfriet. Vi mener, at hans stærkeste sider er en rigtig kødfuld ryg, en rigtig god længde og en kødfuld bagpart. Derudover synes, vi at hans ben ser ud til at være rigtig fine (selvom det kan være svært at se, når de går inde i boksen). Vi kan også, at se hans temperament er i orden. Desuden tror vi på, at der er mulighed for, at han kan få et super godt fødselsindeks med en kvietyr som Bavardage som far, og Vesterhåb David P som morfar. 

Hans udfordringer er, at hans forben tilsyneladende fransker. Han har en anelse halerod - men dette er desværre kendetegnet ved alle Bavardage-kalve, som vi har set. Herudover kunne man måske ønske sig, at hans tilvækst var 100-200 gram højere.

Vi håber King giver den gas den sidste måned!

Herudover vil vi også sige, at vi synes, der er rigtig mange limosuiner på Ålestrup Avlsstation, som ser super godt ud. Vi glæder os til at følge dem alle fremadrettet. 

Nyt fra Ålestrup

Så kom der nyt fra Ålestrup - vores tyr deroppe, Damgaard King, har i den tid han har været på stationen haft en daglig tilvækst på 2109 gram. Nu håber vi, at han holder gejsten den sidste måned. 

30/11/15

Damgaard Julle

30/11/15

Damgaard Julle, som vandt ærespræmie til Landsskuet i år, var ude en tur i weekenden. Her rundede hun 800 kg på vægten - hun bliver to år d. 15. december, så tilvæksten må siges at være helt i orden på denne kvie. Hun er udpræget mixtype, da hun er flot højstillet og går godt på benene, dog hænger hun lidt i ryggen, og halen sidder lidt højt. Julle er en af vores Bavardage-kvier. Bavardage er en tyr, vi er rigtig glade ved at bruge til vores kvier, da han giver lette kælvninger, og dyr som er gode på de fleste parametre - dog har Bavardage-kvier umiddelbart en tendens til at have lidt halrod. Vi har heldigvis et par Bavardage strå tilbage i inseminørens spand endnu. 
I januar får Julle en Ulys kalv MN, faktisk den sidste Ulys-kalv vi har tilbage.

26/11/15

To tyrekalve mere

26/11/15

I sidste uge fik vi to kalve mere. Det er åbenbart en tyre-sæson, for det var to tyre mere. Nu har vi altså fået fem tyre på fire kælvninger. 

Den sidste, som kom i torsdags, var en Flamme-tyr på en af vores kvier uden fuld stamtavle - fødslen gik fint og uden problemer, og kvien opførte sig bagefter eksemplarisk. 
Dagen før fik vi en Hero-tyr på en Fortuna, en meget kødfuld polled ko med fuld stamtavle - da faderen er homozygotisk polled, og moderen er heterozogotisk polled giver dette altså 100% sikkerhed på for en polled (hornløs) kalv, og 50 % chance for at den er homozogotisk polled (hvilket vil sige, at den kun vil få polled afkom). Det bliver derfor meget spændende at se, hvordan denne kalv udvikler sig.

Damgaard Lotus lærer at sige goddag

21/11/2015

Hos Damgaard Limousine har vi en enkelt ko, som kan sige goddag på kommando, nemlig Damgaard Honey - men det forbliver ikke til en enkelt. Derfor er Lotus i skarp træning for også at lære dette. Og hvad består sådan en træning så af? Vedholdenhed, tålmodighed og så at dyret har lidt mellem øerne - og det har Lotus bestemt. 
Derfor er hun ude 5-7 gange om ugen, i 10-50 minutter hver gang. Her lærer hun at gå, stå og stille sig med parallel benstilling, således hun er klar til dyrskue. Men samtidig er der også tid til hyggestunder. Det er i disse hyggestunder hun bl.a. lærer at sige goddag. 

- Først vender vi dyrerne til berørering af deres ben. Det er vigtigt, at de dyr som vi tager med på dyrskuerer accepterer dette, således vi kan vaske og klippe benene til dyrskuet. 
- Herefter lærer vi dyrerne at løfte benene, blot ved at tage ved med hånden og klemme forsigtigt mellem klovene. Først ønsker vi blot, at de lige løfter benet fra jorden, men med tiden holder vi det oppe i længere og længere tid. 
- Herefter ønsker vi at lære dyrerne noget - fx at sige goddag blot ved kommando. I alle tre trin er det vigtigt, at dyrets roses, således de også nyder at blive trænet med.  

 

 

men stadig med en unik væremåde...

Lotus er ikke blot en almindelig kvie, som er lærenem. Hun er et unikt dyr på mange måder.

For det første er hendes mor haleløs - men Lotus's hale mangler intet. Læs mere om Lotus's mors skæbne på besætningssiden, som du finder øverst i menuen. 

Herudover er Lotus heterozygotisk polled - hvilket vil sige, at halvdelen af hendes afkom vil være polled (hornløs).

Lotus udmærker sig yderligere ved at have en super tilvækst: Lige nu er hun 9 måneder gammel og vejer 422 kg. Dette er vi rigtig glade ved på et polled dyr. Yderligere er hun et flot avlsdyr med god kødsætning i ryg og bagtil samt en flot lige ryg. Dog er hendes lemmer desværre til den grove side.

Hos Damgaard Limousine nyder vi dyr, som har deres egen væremåde - dette har Lotus i høj grad. Blandt andet er hun yderst snaksom og nyder at blive arbejdet med, men når Marie lukker hende ned i boksen til de andre igen efter en gåtur, nyder hun dog friheden. 
Så snart Marie har taget grimen af hende, springer hun rundt, brøler og giver opvisning. Hvorfor er ikke til at sige - måske fordi at hun er glad og i godt humør? Det håber og tror vi i hvert fald. 

25/10/2015

Kappa på rundtur i stalden

25/10/2015

Søndag kiggede Maria og Jakob hjem fra Århus om eftermiddagen, og det gav endnu anledning til en tur i stalden og lidt hygge med dyrerne. Derfor var Kappa ude en tur. Hun vandt bånd som bedste yngre kvie til Horsens Dyrskue sidste år og forventes at skulle udstilles som stor kvie til sommer, både i Horsens og til Landsskuet. Efter en vejning, nogle gåture frem og tilbage og træning i benstilling nød Kappa dog fem minutters tag-selv-bord. 

25/10/2015

Kælvningssæsonen indtil videre

25/10/2015

To køer har fået kalv indtil videre i denne sæson - det har til gengæld givet tre tyrekalve. Alle fødsler er forløbet super fint, og vi er rigtig glade for den gode start på kælvningssæsonen. 

Tvillingerne blev født af en ko uden stamtavle, som dog er 100 % ren limousine. Denne ko er vi super glade for, da både hun og hendes familie avler super godt og har stærke kælvnings- og mælkeegenskaber. Koens søster er lige blevet vejet til en 200 dages vægt på cirka 350 kg. De to tvillinger har Engkjær Get It som far, vokser rigtig fint og har godt mod på livet.

Den sidste tyrekalv er fra en ko med stamtavle (Boest Hertha P) og ligeså en Engkjær Get It kalv, forhåbentlig polled. Kalven vejede dog hele 48 kilo, hvilket er mere end vi håber på for en andenkalvs-ko. Men som det altid gør sig gældende med Get It-kalve, havde den en super fin fødsels form, og den lidt større vægt var derfor intet problem!

Vi er rigtig glade for den gode start på kælvningsæsonen, da vi sidste år havde store problemer og mistede hele syv kalve ved fødsler. Årsagerne var mange: store kalve, børsslyngninger vi opdagede for sent, navlestreg som sad rundt om halsen på kalvene etc. Blandt andet mistede Hertha sin kalv i en fødsel, som bare på alle måder ikke fungerede rigtigt: hun fik aldrig ordentlige veer, og kalven døde kort tid, inden vi fik den ud - det blev der heldigvis taget revanche for i år.

25/10/2015

Velkommen til DamgaardLimousine.dk!

25/10/2015

Damgaard Limousine har nu lanceret sin hjemmeside og facebook-side, som vi håber, at I vil følge med på. Vi vil forsøge at dele store som små begivenheder, og vi håber, at I vil nyde at følge med. 
Skriv gerne til os med ris og ros.